От х:

Днес в x:

Калин Стоянов: Имаме информация, че Брендо е влязъл със самолет през 2022 г.

ВМВР има информация, според която Евелин Банев-Брендо е влязъл на територията на България от края на март до началото на юни 2022 г. Това обяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който беше изслушан в парламента по темата.


„Това е свързано и с обстоятелствата, които са покрай самолета, който както всички разбрахме тогава, по време на мандата на министър Рашков, че е преминал през няколко европейски държави, кацнал временно край Видин, презаредил и отново продължил, за да кацне пак в района на Търговище“, обяви министър Стоянов. На последващи въпроси на депутатите министърът подчерта, че не е категоричен дали Банев се е върнал с този самолет, но посочи, че периодът съвпада.


По думите му са повдигнати обвинения на двама души, които са били в близост до самолета. Нашата информация е, че те търсят споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания предимно с цел контрабанда, и тези двама души са част от тази група.


Стоянов определи като изключително странно това, че по време на доброволното предаване на Банев на 24 юни в 7:30 ч. сутринта пред Централния софийски затвор на мястото е бил журналистически екип от двама души от бургаски сайт.


Има проверка, която ще прерасне в досъдебно производство, и това, което журналистите ще кажат, ще влезе в това производство. „Беседвано е с тях, в момента сме на етап проверка“, каза Стоянов.

„Човекът е обран, резервиран и това е абсолютно нормално, след като се намира в затвора. В скоро време аз съм сигурен, че имаме точния механизъм и точната дата за това как той е влязъл в страната“, каза още Стоянов и обясни, че полицейски служители вече са говорили с Банев.


„Той вероятно усеща, че кръгът около него се затваря. Вероятно знае, че тези хора на нас са ни ясни“, коментира още Стоянов, като посочи, че това е неговото лично обяснение защо точно сега Брендо е решил да се предаде доброволно.


„Човек, който се издирва международно за излежаване на 3 присъди, няма как той да ходи на някакви публични изяви и да се заявява, че той е той. На всички би следвало да ни е ясно, че и към момента в целия свят се издирват множество международни престъпници, които са с наложени наказания от десетки години лишаване на свобода“, коментира Стоянов. По думите му, най-големите италиански мафиоти се укриват по над 30 години в собствената си държава.


Министър Стоянов припомни и информация, която съобщи и на брифинг в четвъртък в МВР. Според данните на 27 октомври 2016 г. Брендо подава заявление за издаване на лична карта. Два дни по-късно, на 28 октомври, се явява в отдел пътна полиция за да поднови и свидетелство за управление на МПС. Издадени са му и двата документа със срок на валидност до 2026 г. На 7 септември 2021 г. в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ е постъпила спешна телеграма от Украйна за задържането му край Киев.


Предоставени от българска страна са пръстови отпечатъци, снимки и издадената от Софийския градски съд Европейска заповед за арест. Изпратени са документи за екстрадицията му на Интерпол в Украйна. След излязла в медиите информация за освобождаването на Банев там е изпратено запитване от българска страна, на което от украинска страна отговарят, че той има украинско гражданство и е освободен.


След това е обявен от Италия за международно издирване. В началото на 2023 г е извършена проверка на пълномощното, с което той е назначил адвокат, а подписът е удостоверен от кметския наместник на село Тлачане. От МВР не са събрали категорични данни, че Брендо е посетил селото.


Проверявани са многократно адреси, места и лица, на които може да се укрива. От всички страни, за които МВР има информация, че той е използвал техни документи - турски, гръцки, украински, унгарски и молдовски, са поискани данни. Проверявани са имена и дати на раждане, използвани от Банев, но не е известно да имат регистрирано преминаване на граничните пунктове. Носил е в себе си валидната лична карта, издадена през 2016 г. и валидна до 2026 г.


През 2016 г. за Брендо е въведен сигнал в шенгенската информационна система от Румъния с Европейска заповед за арест по присъдата му, припомни Калин Стоянов.


Бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който няколко пъти бе споменат по време на изслушването на Стоянов, коментира от трибуната, че не е мислил, че поканата за изслушване на Стоянов ще се изроди в не особено почтително отношение в залата.


„Не очаквах, че Калин Стоянов, който дължи поста директор на ГДБОП на нашето правителство и лично на мен, ще се прави на герой“, коментира още Рашков.


По думите му, Стоянов или не се е подготвил, или изобщо не познава случая със „самолетчето“. „Тогава, към онзи момент, изяснихме това, което можеше да се изясни в рамките на няколко дни. По този повод проведохме закрито заседание в старата сграда на Народното събрание. Министърът на отбраната Заков обясни подробно как са действали българските военновъздушно сили, как са действали тези на Унгария и Румъния и какъв е бил маршрутът“, посочи още Рашков.


Преди 2 години, когато този самолет е преминал въздушните граници на България, стана известно, че е кацнал да зареди в близост до Видин, след което е продължил в неизвестна посока. Никой не е знаел тогава кацнал ли е той в България или не. Той отправи критики към отправените подигравки от страна на депутатите за ВВС заради лошото време, което е попречило на действията. Самолетът е летял достатъчно ниско, за да не бъде прихванат от радарите като е пътувал през Унгария, Румъния и първоначално е бил насочен към Сърбия, но е влязъл в България.


Междувременно Софийският градски съд наложи постоянен арест на Евелин Банев-Брендо, докато е в затвора. Това стана по искане на база две заповеди за арест заради присъди на Банев в Италия и Румъния.Дори и за кратко по процедура Банев трябва е с мярка постоянен арест. Преди дни Банев поиска от съда да изтърпи в България постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния. В съдебната зала се разбра, че вече е образувано дело за кумулация на двете присъди. Те са от 10 години и 6 месеца и 20 години.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини