От х:

Днес в x:

Направени са две предложения към проекта за цените на таксите и услугите в Община Първомай

Направени са предложения за поправки в проекта за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на такси и цени на услуги, предоставяни от Община Първомай. Документът е публикуван на сайта на Община Първомай и след изтичането на законоустановения срок е отчетено, че на електронния адрес на Общината не са постъпили възражение, предложения и становища от граждани, но в деловодството са внесени две предложения.

Едното касае Таксата за притежаване на куче. Според проекта този налог от 12 лв. годишно ще нарасне на 18 лв. годишно. Таксата за притежание на куче е годишна /обложна/ такса и се въвежда при годишното облагане. Промяна на таксата през течение на годината ще доведе до редица усложнения и неудобства, не само при извършване на новото преоблагане, но и по отношение на гражданите, които вече са извършили плащане на дължимата такса за 2024г. Приемайки новия размер на „Такса за притежание на куче”, тя става 18 лв. за цялата 2024г. Гражданите, които вече са платили дължимата такса от 12 лв. за 2024г. би трябвало да доплатят разликата от 6 лв. и то с лихва, тъй като срокът за плащане на този вид такса е до 31 март на текущата годината, а и ще се наложи да се уведомят и всички, които вече са платили таксата, че дължат още пари. Това би създало доста неудобства. Затова предложението е, в заключителните разпоредби да бъде уточнено, че тази такса ще влезе в сила от 1.01.2025 година.

Второто предложение касае допусната техническа грешка. В проекта за изменение е записано, че извадка от регулационните и кадастрални планове в размер А3 ще струва по-малко отколкото ако е в размер А4. Грешката е в това, че формат А4 е два пъти по-малък от формат А3 и е логично да е обратното. Заплащането трябва да бъде:

За извадка от регулационни и кадастрални планове:

размер А4 :   

черно-бял      5 лв./бр

 цветен          7лв./бр.

размер А3 :

черно-бял      10лв./бр.

 цветен          12лв./бр.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини