От х:

Днес в x:

Зеленски подписва три споразумение в областта на сигурността в Брюксел

Три споразумения в областта на сигурността, сред които и едно с ЕС, ще подпише украинският президент Володимир Зеленски в Брюксел, където вече пристигна на посещение, предаде Ройтерс.

„За първи път в това споразумение ще бъде вписан ангажиментът на всички 27 страни членки да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от каквито и да е вътрешни институционални промени“, обяви Зеленски в Х.

Той не споменава с кого Киев планира да сключи останалите две споразумения в областта на сигурността, освен това с ЕС.

По-рано през годината Украйна сключи споразумения със 17 страни от целия свят.

Малко след като Зеленски обяви в социалните мрежи, че е пристигнал в Брюксел, НАТО съобщи, че украинският лидер ще има среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг по-късно днес.

Киев призовава НАТО да вземе силно решение за сближаването с Украйна по време на срещата си на върха във Вашингтон следващия месец.

Зеленски пристигна в Брюксел броени дни след официалното начало на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

„Благодаря на всички лидери на ЕС за този исторически резултат. Ние го очаквахме от дълго време. Това е много важно за нас. И разбира се ние ще обсъждаме днес с лидерите бъдещите етапи“, допълни той и настоя върху нуждата от противовъздушна отбрана пред руските бомбардировки. „Ние имаме спешна нужда на бойното поле“, подчерта Зеленски пред медиите, пред които позира и се ръкува с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел пък посочи: „Ние имаме повода да подпишем допълнително двустранно споразумение за сигурността с Украйна. Много важно е да можем да отправим посланието, че ние имаме намерение да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини