От х:

Днес в x:

Енергийният министър потвърди за теча на радиоактивна вода от АЕЦ „Козлодуй“

Имало е изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ „Козлудуй“, но не в околната среда.

Това потвърди пред народните представители служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.
От думите на министъра стана ясно, че от АЕЦ „Козлудуй“ са го информирали подробно за инцидента - от техния доклад се разбира, че цялостно за целите на ремонта VI блок е спрян спрямо предварително одобрена програма в пет етапа.
От 14 до 16 юни са извършени успешно всички пет етапа, а на 18 юни е възникнал инцидента вследствие на проявена небрежност от страна на персонала“, каза Малинов.
Общото количество изтекла радиоактивна вода е 8-8,5 кубични метра, но не в природната среда. Припомняме, че първоначалната информация бе за наличие на замърсяване на околната среда и по-конкретно за разлив на водата в река Дунав.


„Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ „Козлудуй“, така и в работните посещения и на площадката. Започнало е и коригиране на плановете с цел да не се допуска занапред подобен тип инциденти, а операторите временно са отстранени от длъжност“, обясни още министър Владимир Малинов.


Припомняме, че служебният енергиен министър се яви в пленарна зала по искане на БСП и изслушването влезе като извънредна точка в дневния ред, а сред темите на дискусия бе и напредъка на България по преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“.

 

Източник: Фрогнюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини