От х:

Днес в x:

Тръгва мегасхемата по ПВУ за батерии за съхранение на енергия

Транспортното министерство също има пробив по огромната поръчка за закупуване на 35 нови влака

С голямо закъснение България отбелязва напредък по две от най-големите схеми в Националния план за възстановяване и устойчивост - проект за изграждане на батериен парк за съхранение на енергия от възобновяеми източници и закупуването на нови мотриси за БДЖ. Министерство на енергетиката пусна за обществено обсъждане схемата за изграждане на батерии, като от документацията става ясно, че общият ресурс по нея е в размер на 1,18 млрд. лв. Транспортното министерство пък най-накрая обяви победител в поръчката за 35 мотриси след поредица от провалени процедури.

Проектът за изграждане на батериен парк бе сериозно променен след много скандали около него и изрично решение на Народното събрание. Амбициите за изграждане на капацитет бяха орязани наполовина - от 6000 MWh на 3000 MWh, като държавата се отказа да създава държавно дружество и да купува въпросните батерии, а те ще се изграждат от частни фирми. Много люботино е движението в остойностяването на цялата схема. В края на миналата година покрай орязването на част от финансирането по плана заради актуализирано БВП бюджетът за проекта за батерии за 3000 MWh бе остойностен на 781 408 000 лв. Сега за същия капацитет ресурсът е завишен на 1,18 млрд. лв. Не е ясно на какво се дължи това голямо разминаване - на недобро бюджетиране или междувременно поскъпване.„В процеса на предоговаряне на инвестицията със службите на ЕК беше постигнато съгласие, че за да се изпълни заложения индикатор за инсталиране на поне 3000 MWh системи за съхранение е необходим бюджет от 1,18 млрд. лева“, коментираха от енергийното министерство в отговор на въпрос на „Сега“ защо сумата е по-висока.

Според проектодокументацията по схемата няма минимален размер на инвестициите, максималният размер на безвъзмездното финансиране е ограничено до 148,6 млн. лв. на проект. Предвидено е задължително съфинансиране - грантово отпусканите суми ще са не повече от 50% от допустимите разходи. Минималният капацитет за съоръженията е 20 MWh, като за проекти от 20 до 50 MWh  се изисква минимален собствен капитал от 6 млн. лв., а при над 50 MWh летвата се вдига над 10 млн. лв. собствен капитал. Не е ясно дали в хода на общественото обсъждане няма да има промени в някои от параметрите на условията за кандидатстване.

Пробив има и по провалялата се няколко пъти обществена поръчка за закупуване на 35 нови мотриси на БДЖ. Това е една от най-големите обществени поръчки, които са предвидени в плана за възстановяване, като прогнозната стойност бе за 1,1 млрд. лв. Без ДДС. Транспортното министерство в крайна сметка прибегна до процедура на пряко договаряне, след като откритото състезание на няколко пъти се проваля заради невъзможност на участващите компании да се вместят в изискваните срокове за доставка на влаковете. Времето е силно ограничено заради крайния срок за изпълнение на плана за възстановяване - август, 2026 г.  В крайна сметка транспортното министерство реши да преговаря с 4 компании, а след директните разговори за изпълнител е избран полското подразделение на германската „Щадлер“.

От протоколите на конкурсната комисия става ясно, че един от участниците - „Шкода“, не е успял да предложи оферта с по-къси срокове на доставка и при прякото договаряне и по тази причина е бил отстранен от участие. Компанията PESA се е вместила в срока от 28 месеца, като е предложила цена от 822,5 млн. лв. Без ДДС. Консорциум около компанията „Алстом“ също е предал оферта в рамките на срока с цена 883 млн. лв., а „Щадлер“ е заявила готовност да достави мотрисите при цена от 642,5 млн. лв. Голямата разлика в цените с над 20% е довело до изискване на допълнителна информация от компанията на какво се дължи тази ниска оферта, като фирмата е предоставила изчерпателна информация, доказваща изключително благоприятни условия за участника за доставката. Не е ясно какви точно са те, защото тази информация е търговска тайна и е заличена от протокола. Вероятно не е без значение, че същата фирма вече сключи договор с транспортното министерство за доставка на 7 двуетажни влака с капацитет от минимум 300 седящи места, отново с пари по плана за възстановяване. Този договор е на стойност 300 млн. лв. без ДДС.

Критична остава обществената поръчка за доставка на 20 push-pull влака, където прякото договаряне завърши с провал и сроковете се оказват неизпълними. За тези влакове България преговаря с ЕК да бъде позволена замяната им с друг тип заради невъзможност да бъдат произведени в оставащото време. Транспортният министър Георги Гвоздейков призна, че тук нещата висят на косъм, но министерството се опитва да спаси и тези пари. Сумата по тази поръчка е много голяма - 1,2 млрд. лв. прогнозна стойност без ДДС.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини