От х:

Днес в x:

Шефът на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение

Влизането в еврозоната е политическо решение, а такова у нас липсва. Това каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред БНТ.

Той отбеляза, че влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент отколкото досега.

„Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е по-малко от това, което получаваш“, каза Димитър Радев.

Той отбеляза, че влизането на Хърватия в еврозоната донесе „автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг“ на страна, а това се измерва с много пари.

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, България беше с по-добър кредитен рейтинг, докато сега сме с по-нисък, каза Димитър Радев.

Управителят на БНБ припомни, че до 2019 г. България и Хърватия се движеха заедно, но през 2020 г. пътищата се разделиха. Това стана в деня, в който беше обявено решението за влизане на Хърватия в еврозоната, докато в България започна политическата криза в България, допълни Радев.

„Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват“, коментира управителят на БНБ.

През последните години управляващите у нас непрекъснато отлагат влизането на България в еврозоната, което безспорно ще донесе повече позитиви за страната ни, отколкото негативи.

В сряда финансовият министър Людмила Петкова отново обяви, че въвеждането на еврото в България се отлага за началото на 2026 година. Оправданието е, че все още страната ни не покрива критерия за инфлация.

В същото време се очаква страната ни да изпълни това изискване още в 2024 година и да поиска извънреден доклад за въвеждане на еврото. Но по думите на Петкова било необходимо технологично време за бизнеса и държавата „за плавно въвеждане на еврото“.

В момента в парламента тече дебат за въвеждането на еврото в България.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини