От х:

Днес в x:

Правителство на малцинството, програмен и експертен кабинет бяха сред предложенията на парламентарните сили на консултациите при президента

Правителство на малцинството, програмен и експертен кабинет, както и правителство с широка политическа подкрепа без ГЕРБ и СДС, бяха предложенията на парламентарните сили по време на консултациите при президента Румен Радев. На 24 юни 2024 г. започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Първата среща беше с ГЕРБ-СДС, като след консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза пред журналисти, че от партията носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството. Борисов заяви, че правителство може да се случи само с първия мандат.

По-късно същия ден заместник-председателят на Парламентарната група на ДПС Йордан Цонев каза по време на консултациите при президента Радев, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите.

Непроменените си приоритети и оставането си в опозиция заявиха от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по време на консултациите с президента Радев. На въпрос дали биха се обединили с „Възраждане“, председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков посочи, че не виждат как биха могли техните приоритети да бъдат развивани заедно с „Възраждане“.

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази по време на консултациите при президента Радев готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС.

От БСП изразиха готовността си, ако се стигне до трети мандат, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство. Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат за съставянето му.

Предлагаме експертен кабинет с третия мандат, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той поясни, че става въпрос за експертен кабинет в условия на политическа криза, като единственият възможен изход за излизане от кризата и връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали доверие в парламента.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, каза пред журналисти Николай Марков от партия „Величие“. По думите му най-близо до „Величие“ е идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи.

В рамките на три дни президентът Румен Радев проведе консултации с всички парламентарно представени партии за съставяне на бъдещо правителство. Очаква се до дни държавният глава да връчи първия мандат.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини