От х:

Днес в x:

Севил от „Славейков“ в поредица от семинари за трансгранично сътрудничество

Севил Ахмед от 10“б“ клас на Средно училище „Петко Рачов Славейков“ участва в конкурс, организиран от Асоциацията на европейските журналисти в България и е одобрена да участва в два семинара - един в България, един в Румъния. Инициативата се нарича „Отвъд границите: Журналистика от и за младите хора“ и се провежда съвместно с румънското печатно и онлайн издание Gen Revista. Програмата е финансирана от проекта Протеус на Трансатлантическата фондация, съфинансирана от Европейския съюз.

Инициативата дава възможност на Севил и останалите избрани участници да се включат в два обучителни семинара, да работят в продължение на няколко месеца по своята трансгранична журналистическа история и да получат възможността статията на всеки от тях да бъде публикувана на три езика. Първият семинар в България е от 29 юни до 01 юли във Велико Търново, а този в Румъния ще бъде през октомври 2024 година.

За участие в конкурса Севил разработва своя идея на английски език за конкретна трансгранична история, свързана с България и Румъния, като се фокусира конкретно върху Шенген. Освен това според условията тя представя и три идеи /малки истории/, които са важни за младите хора в града ни. „Първият текст беше за екологичните проблеми и описах нашия училищен клуб ЕКО УПКО. Вторият беше за това как изкуството е важно и не е оценявано достатъчно в обществото, а третият беше за гласа на младите в обществото“, разказва Севил. Миналата година тя участва със свои журналистически разработки в летния лагер на sCOOL Media в Американския университет в Благоевград.

Учител по английски език и ментор в подготовката за различни конкурси на Севил е Цветана Лафчиева. Тя споделя, че е удоволствие да се работи с десетокласничката в учебния час и извън него, тъй като е задълбочена, концентрирана и жадна за знания.

Съобщават от СУ"Петко Р. Славейков".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини