От х:

Днес в x:

Скандал избухна между лидера на ДСБ и шефа на военното разузнаване

А премиерът Димитър Главчев се скри от депутатите за кадруването в службите

Народното събрание беше разтърсено от тежък скандал, в който главни участници са съпредседателят на ПП-ДБ и водач на ДСБ Атанас Атанасов и ръководителят на Служба „Военно разузнаване“ (СВР) Венелин Венев. Последният обвинява политика, че се опитал да вербува офицери от военната разведка, за да получава информация и да улеснява кариерни назначения в секретната служба. Атанасов отрече обвиненията, обяви се за жертва на политическа поръчка и дори прочете извадки от лична кореспонденция на Венев от парламентарната трибуна.

Новата политическа драма се разигра на изслушване на шефа на СВР в пленарната зала на парламента днес. То беше поискано от депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС. Любопитното е, че през април – тоест, преди предсрочните избори на 9 юни, „Възраждане“ поиска Венев да бъде изслушан в Народното събрание по същата тема. Тогава обаче формациите на Бойко Борисов и Делян Пеевски не позволиха изслушването да влезе в дневния ред. Сега същите политически сили се намират в тежък конфликт с ПП-ДБ и преобърнаха напълно позицията си. Така Венев получи достъп до парламентарната трибуна, от която сподели своята версия на историята.


Версията на Венев

Всичко започва през юли м.г. Според Венев офицери от резерва, единият от които е бивш директор на СВР, чието име Венев не спомена, го помолили да изпрати свои директори на дирекции на среща в Министерския съвет с Веселин Марков – съветник на тогавашния премиер Николай Денков. Марков съветваше Денков по въпросите на военно-промишления комплекс, а преди това беше нещатен сътрудник в парламента на Атанас Атанасов.

Венев твърди, че офицерите му отишли на срещата, като очаквали тя да се състои в сградата на правителство, а вместо това била в кафенето в Ларгото. Според рапортите на двамата офицери Марков е посочил, че представлява Атанас Атанасов, който е изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите на СВР, от когото ще се търси съдействие при назначаване на хора, както и споделяне на сведения под формата на опорни точки.

Рапортите, които са били официално подадени през февруари т.г., не са били засекретени и са били изпратени до премиера Денков, председателя на парламента Росен Желязков, президента Румен Радев и др. Изпратени са също до прокуратурата и ДАНС с молба за проверка за евентуално престъпление. Според шефа на СВР, след излизането на рапортите в публичното пространство, срещу службата започнала „медийна кампания с цел сплашване“, включително с обвинения за връзки с руското разузнаване.


ПП-ДБ отвръщат на удара

В защита на Атанасов излезе Николай Денков, който заяви, че СВР изпълнява „политическа поръчка, с която се удря лидер на опозиционна партия“.

Той попита защо рапортите са подадени половин година по-късно след събитието, което засягат; защо не е бил информиран за проблем с неговия съветник; защо рапортите са оставени публични. Според Денков само в единия рапорт пише това, за което говори Венев – иначе казано, цялата версия на шефа на СВР се крепи на твърденията на един, единствен човек.

Малко по-късно бившият премиер обяви, че разполага с предварителна информация, че на 27 май прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на СВР. „Ако това е вярно, тогава всички опорки, които използвахте днес - че това е състав на престъпление, че трябва да се разследва, че ще има много тежки последствия - всичко това изчезва“, обърна се той към Венев. Денков напомни за това, че „Възраждане“ първа поиска изслушване по темата, а едва след това ГЕРБ-СДС и ДПС, което според него доказва, че става въпрос за политическа атака.


Атанасов вади есемеси

После Атанасов излезе, за да се защити лично. Той обяви, че чрез изслушването се „развива активно мероприятие за манипулиране на общественото мнение“. И прочете есемес, за който каза, че очаква да види дали Венев ще се припознае като негов автор.

„Как ти се струва? Не можем повече да го търпим този нагъл, дърт комунист, честно казано. Абе, при мен на гости миналата година дойде на крака Буданов (Кирил Буданов, началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна - б.р.), пък гномът и дъртите ченгета ще ме реформират! Моите офицери се подписаха под показанията си за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на информация и документи, преди да сте ги дали на другите. Моите офицери описват места, имена, време на срещи, телефони, всичко, включително и как тези казват, че всичко е по поръчение на генералчето. Това е шпионаж! Вчера се върнах от Аман. Сега ще приготвя сигнал до прокурора, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно. После има няколко опции, включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов. Ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии. Документите са явни, за да могат да изтекат в медиите."

Венев после коментира, че това е закононарушение и ще пусне отново сигнал. Според него е възможно да е записан със СРС. И посочи, че Атанасов трябва да посочи откъде се е сдобил със съобщението.


Да падат депутатски имунитети

От другите политически сили последователно изразиха притеснението си – както от казаното от Венев, така и от изнесения от Атанасов есемес.

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС беше доста рязък - той обвини съпредседателя на ПП-ДБ в „криминално влияние“ върху СВР, както и че се мотивира от желание да „станеш началник на всичко, на което можеш да станеш началник“. „Това нещо не трябва да го дебатираме въобще в Народното събрание. Прокуратурата да си влезе във функциите, главният прокурор да си иска имунитетите и да започне разследване, защото ако това не е престъпление срещу републиката, не знам какво е. Дайте да оставим г-н Атанасов да си изсърба това, което си е надробил, защото не му е за първи път“, обяви Манев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък нападна ГЕРБ-СДС и ДПС, че са защитили ПП-ДБ през април, като са отказали тогава изслушването, защото ПП-ДБ им бяха партньор в управлението. Той се възползва от изказването на Денков, че прокуратурата няма да образува досъдебно производство, за да твърди, че „има чадър върху ПП-ДБ, по-конкретно върху Атанасов“. „Прокуратурата на Пеевски го пази, най-вероятно няма да бъде подсъдим“, обобщи Костадинов. И настоя Атанасов да се оттегли от парламента.

Атакуваният излезе на трибуната и обяви, че срещу него имало „три дела, организирани от руската агентура в България“, по които бил напълно оправдан. „Никога не ме е било страх от руската агентура и ще се боря с нея, докато съм жив!", изригна Атанасов.

Накрая възникна спор защо въобще всичко това се говори на открито заседание на парламента. Денков каза, че ако е било закрито, е щял да каже много повече неща, които му били известни като премиер. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която водеше заседанието, отвърна, че изнесената информация била публична и нямало причина да се засекретява работата на парламента.


Къде е Главчев

ПП-ДБ обвини премиерът Димитър Главчев, че се е скрил от изслушване в парламента за кадруването в специалните служби. Това е станало ясно от сутрешния председателски съвет, информира преди началото на пленарното заседание Николай Денков пред журналисти.

По искане на ПП-ДБ служебният премиер трябваше да бъде изслушан за уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) и Държавна агенция „Разузнаване“. Това е било записано и в проектопрограмата на Народното събрание,

Преди заседанието на парламента в сряда е станало ясно, че Главчев първо се е съгласил лично да се отзове на поканата, като с него е разговаряла председателката на парламента Рая Назарян (ГЕРБ). Само час по-късно служебният премиер е пуснал съобщение, че няма да може да дойде. Вместо да отиде в парламента Димитър Главчев е решил да придружава служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова до Ботевград.

Вероятно причината за отсъствието му е, че някои от смените са меко казано скандални, например в ДАНС остана този заместник-председател, който носеше основна отговорност, че нямаше машини на първия тур на местните избори, коментира Денков. Това е неуважение към институцията, не може първо да приеме, а след това да неглижира Народното събрание, добави Атанас Атанасов. Всички хора, назначени от правителството „Денков“, до един с гумичката ги изтриват, за това става дума, обясни той. Не пожела да отговори дали е охраняван от жандармерията, каквито публикации се появиха в медийното пространство. Въпросът беше друг, който поставих, каква е причината да се увеличи охраната на Бойко Борисов, добави той.

Макар и само служебен, кабинетът се развихри кадрово в сектора за сигурност през последните дни. Това стана ясно от поредица решения на Министерски съвет, с които бяха направени промени в ДАНС, в разузнаването, в агенцията за подслушване и следене, в ДКСИ.

Първо бе обявено, че е прието решение, с което се определя Георги Георгиев за зам.-председател на ДАНС за срок до 28 юли 2028 г. Единственото, което става ясно за Георгиев е, че е „дългогодишен служител на агенцията и отговаря на изискванията от Закона за ДАНС за заемане на длъжността“. Посочено бе, че с решение на Министерския съвет от 11 април 2024 г. предсрочно е освободен зам.-председател на ДАНС, от което трябва да се разбира, че Георгиев е на негово място и ще доизкарва неговия мандат. Всъщност това освобождаване през април беше първото решение на служебния кабинет. С него беше махнат от ръководството на ДАНС единственият човек на ПП-ДБ - Петър Петров.  В началото на 49-ия парламент Петров влезе на мястото на Лена Бориславова, която отказа да бъде народен представител. Той беше съветник в кабинета „Петков“ и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. По онова време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Петров е номинацията на ПП-ДБ да оглави ДАНС.

С друго свое решение Министерският съвет освободи по негово искане Калин Цеков от длъжността зам-председател на ДАР, считано от 1 юли 2024 г. Промени бяха направени и в ДАТО. Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-председател на ДАТО бе назначен Емил Тодоров. Със същата заповед е освободен настоящият заместник-председател на ДАТО Димитър Костов. Служебният кабинет изненадващо смени и целия състав на Държавната комисия по сигурността на информацията.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини