От х:

Днес в x:

Швейцарец оглави най-голямата европейска организация

Ален Берсе бе избран за генерален секретар на Съвета на Европа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) избра снощи Ален Берсе (Швейцария) за генерален секретар на Съвета на Европа за петгодишен мандат, който започва на 18 септември 2024 г.

На втория тур на изборите Берсе получи 114 гласа, което представлява мнозинство от подадените гласове. Той е политолог и икономист от групата на социалдемократите. Другите кандидати, Индрек Саар (Естония) и Дидие Рейндерс (Белгия), получиха съответно 85 гласа и 46 гласа. Дидие Рейндерс, който в момента е комисар по въпросите на правосъдието в ЕС, кандидатства за втори път.

Ален Берсе беше член на швейцарското правителство от 2012 до 2023 г. През това време той заемаше по-специално длъжността президент на Конфедерацията два пъти - през 2018 г. и 2023 г. Като министър оглавяваше Федералното министерство на вътрешните работи. Членовете на правителството заемат на ротационен принцип за по една година поста президент на Швейцарската конфедерация в допълнение към министерската си длъжност.

Преди да се присъедини към правителството, той бе член на швейцарския федерален парламент от 2003 до 2011 г. и председателства Държавния съвет (горната камара на парламента) през 2008-9 г.

Съветът на Европа е най-голямата и най стара европейска политическа организация. Заседава във френския град Страсбург. Основан е през 1949 г., и е съставен от 46 европейски държави (всички без Беларус, който никога не е приеман, и Русия, която бе изгонена през 2022 г. заради агресията си в Украйна). Целта му е да насърчава демокрацията и да защитава човешките права и върховенството на закона в Европа. Едно от ключовите му постижения е Европейската конвенция за правата на човека, за чието спазване следи Съдът за правата на човека.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини