От х:

Днес в x:

Коварната причина котката ви да обича да лежи на вашия лаптоп (не е търсене на внимание)

Как досадният навик на вашата котка да се излежава на клавиатурата е част от нейния заговор да притежава къщата ви

Ако сте собственик на котка, не може да не ви се е случвало, да се опитвате да работите на лаптопа,а пухкавият ви любимец да се разположил удобно върху клавиатурата.

Но каква е причината за това поведение? Защо котките са обсебени от нашите компютри?

Макар и обяснимо, за съжаление липсват мащабни научни експерименти, изследващи задълбочено този въпрос.

Експертите по котешкото поведение обаче все пак имат теория, която обяснява влечението на котките към клавиатурите.

ЗАЩО МОЯТА КОТКА ЛЕЖИ ИЛИ СЕДИ НА ЛАПТОПА МИ?

За съжаление, това вероятно не е форма на подражателско поведение – вашата писана не се опитва да ви имитира, гледайки ви как пишете.

Вярно е, че последните изследвания показват, че котките са способни да имитират човешкото поведение. (Едно проучване дори показа, че котките могат да картографират тялото си върху нашето, за да повтарят действия, като например докосване на кутия с глава или определен крайник).

Въпреки това, според д-р Дейвид Сандс (David Sands) – специалист по психология на животните с над 25 години клиничен опит – действието писане не се имитира лесно от котките. Това обяснява защо те вероятно няма да се заинтересуват от нито един стар лаптоп, към който се опитвате да ги примамите.

Каква е истинската привлекателност на вашия лаптоп за котките? Кредит: Getty


Също така е малко вероятно котките да са привлечени единствено от топлината, която генерира вашият лаптоп.

„Да, лаптопите излъчват топлина и топлите пространства са привлекателни за котките. Но трябва да се запитате защо котката ви просто не седи до радиатора, например“, отбелязва Сандс.

Тогава каква е истинската привлекателност на вашия лаптоп за котките?

Миризмата му. Или по-точно: ароматът, който редовно оставяме там.

„Вие не можете да го подушите, но една котка може да ви подуши по цялата клавиатура“, посочва Сандс.

„Котките са обонятелни машини от края на опашката до върха на носа им. Техният свят е фокусиран около обонянието – зрението им е развито за нощен лов, което означава, че обонянието им е наистина важно в други моменти."

Но въпреки че е възможно вашата котка да седи на компютъра ви, за да се наслаждава на този аромат, има друго обяснение, което е много по-вероятно, подчертава Сандс.

„По-вероятно е вашата котка да иска да вложи своята собствена миризма и да измести вашата. Всичко опира до собственост – като прави това, вашата котка на практика заявява „Аз те притежавам!"

„Хората често смятат, че котката им се търка в тях или в неща, които са докосвали, за да изрази любовта си. Но всъщност котките имат собственическо чувство. За тях, колкото повече пъти могат да се отъркат във вас и да оставят аромата си, толкова по-добре!“

„Моят лаптоп, моят човек“. Кредит: Getty


Ако се съмнявате, че вашата котка е твърдо решена да стане доминиращата сила в къщата ви, Сандс добавя още аргументи:

„Докато кучетата са били отглеждани, за да станат наши спътници, котките все още са сравнително диви. Те до голяма степен са били отглеждани за контрол на вредители и не са социални същества – те са „сами за себе си“.

„Запомнете: котките са зли гении!"

НЕЗДРАВОСЛОВНО ЛИ Е КОТКАТА ДА СЕДИ НА МОЯ ЛАПТОП?

От затваряне на важни документи без запазване до изпращане на поредно съобщение до шефа ви като 's,ll,;;;;;l;mk', котката, която се излежава на лаптопа ви, може да ви причини маса негативни емоционални преживявания. И ако тя ви пречи да работите, Сандс съветва да почиствате лаптопа си редовно.

От друга страна, е малко вероятно котката да пострада от излежаване на вашия компютър.

„Физически това няма вреда. И от когнитивна гледна точка наистина трябва да се тревожите за това поведение само ако то се случва и с други“, посочва Сандс.

„Ако вашата котка издава много звуци и постоянно ви следва из дома, това може да е признак на безпокойство и търсене на внимание."

Но ако вашата котка не показва тези признаци? Няма причина, да не се разположи върху клавиатурата ви. Е, тя я притежава, както и вас, и всичко останало в дома ви.

Източник: The (not so cute) reason your cat loves sitting on your laptop, Thomas Ling, ScienceFocus

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини