От х:

Днес в x:

Ученици "осъдиха" съученик за средна телесна повреда

    Ученици и юристи разиграха показен съдебен процес с образователна цел, съобщиха от Районен съд Димитровград. Учениците разгледаха изготвен от прокурор обвинителен акт за нанесена средна телесна повреда. Те се включиха в процеса с различни роли.

    Симулативният процес е част от образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    В нея участваха ученици от 10„Б“ клас от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград, подпомагани от преподавателя Тодор Тодоров.

    Така завърши програмата за запознаване с функциите на съдебната власт за учебната 2023/2024 година . Преди това учениците се запознаха с различни теми свързани с органите на съдебната власт, работата на прокурора и съдията. Както и със спецификата на престъпленията, свързани  наркотици и хулиганство. При определяне на наказанието съдебният състав взе предвид смекчаващи вината обстоятелства – призната вина от страна на подсъдимия, неговата млада възраст, изразеното разкаяние, както и обстоятелството, че му предстои обучение във висше учебно заведение.

    Участие в симулативния процес взеха адвокат Тодор Маринчев и прокурор Красимира Нейчева, които помагаха на учениците с правни съвети.

    На всички ученици взели участие в инициативата бяха връчени удостоверения от председателя на Районен съд – Димитровград Огнян Гълъбов. Гости на събитието бяха и прокурорите Мадлена Колева и Валерия Ангелова, както и учители и ученици от ПМГ „Иван Вазов“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини