От х:

Днес в x:

Още една седмица за безплатни скринингови изследвания за рак на дебелото черво в Хасково

Безплатни изследвания за профилактика и скрининг на рак на дебелото черво ще се извършват до края на следващата седмица в Хасково и в цялата страна. Националната кампания е реализира от Фондация „Лъчезар Цоцорков”.

Тя започна на 28 март и ще продължи до 30 юни 2024 г.

Желаещите могат да направят безплатен тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден в лаборатория. Безплатни контейнери за фекалния материал желаещите могат да намерят при личния си лекар или в аптека.

По програмата работят 3 лаборатории в Хасково – „Рамус“, „Синево“ и „Милаб“, съобщи за Haskovo.net директорът на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Ирина Колева.

Тя уточни, че изследвания за окултни кръвоизливи се правят и по Здравната каса с направление от джипи или от лекар-специалист при съмнения за обремененост. От началото на годината за област Хасково са назначени общо 103 изследвания - 82 са от лични лекари и 21 са от специалисти. 5 от изследванията са на пациенти под 18 г.

При назначените от специалисти най-много са от гастроентеролозите – 15. Изследването само по себе си не е скъпо. Касата плаща 3.51 лева. Самият резултат не е основание за поставяне на диагноза, но е знак за допълнителни изследвания, казват лекарите.

Въпросното изследване бе част от пакет профилактика за хора над 18 г., което бе финансирано от бюджета на НЗОК до 2008 г. Дотогава то се извършваше с направления от общопрактикуващия лекар, като самите изследвания също се правеха в лаборатория.

Ракът на дебелото черво (колон) и ректума е втората по честота причина за смърт от онкологично заболяване. Когато заболяването се установи в ранен стадий, то може да бъде излекувано. Смъртността от този вид рак през 2017 г. е била 54%, която е много по-ниска стойност спрямо цифрите през 1970 г. Това е така благодарение на подобряването на методите за скрининг, който установява промени в дебелото черво и ректума преди превръщането им в злокачествени заболявания. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    бъзз
    1 0
    15:18, 21 юни 2024
    75662 направени теста в национален мащаб към 15 часа на 21 юни по данни на тествай.бг
    Още трябва!
    Действайте, не боли!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини