От х:

Днес в x:

Деян Янев: Няма да търпим организираната посредственост, вземаща превес в политиката и в живота ни

Изображение 1 от 2

    ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

    Ние от ГЛАС НАРОДЕН не можем повече да търпим организираната посредственост, която взема превес в политиката и навсякъде в живота ни

    Деян Янев е водач на листата на Политическа партия „Глас народен“, която е с № 41 в бюлетината за новите избори за общински съвет в Хасково. Понастоящем е директор на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ - Хасково. От 2015 г. той е общински съветник - първоначално от Реформаторския блок, след това от Демократична България, а в общинския съвет, чийто мандат продължи само пет месеца, е единственият съветник от квотата на Демократична България в групата на коалицията ПП-ДБ. Сега той е водач на листата на ГЛАС НАРОДЕН.

    Г-н Янев, на тези избори се явявате като кандидат за общински съветник и водач на листата на Политическа партия „Глас народен“, която е с № 41 в бюлетината. Защо избрахте да се кандидатирате на новите избори за общински съветници именно от тази листа?

    Истинската причина да се кандидатирам на тези избори е, че ние от „Глас народен“ не можем повече да търпим организираната посредственост, която взема превес в политиката и навсякъде в живота ни. Дълго време таихме надеждата за истинска демокрация, като вярвахме, че тя в крайна сметка ще надделее и ще обезсили икономическите зависимости и личните интереси. Вече 20 години съм неотклонен последовател на демократичните сили, но все така се случва, че разумът и правдата потъват в блатото от компромиси, а на повърхността се носят нечистотии. Все се намира някаква причина принципите и идеите да бъдат загърбени за сметка на интересите.

    В резултат на това гражданите са вече напълно отвратени от политическия ни елит, избирателната им активност става все по-ниска, пропорционално на изчезващото доверие в политиците. От това, разбира се, печели задкулисието, което си осигурява властта с контролирания вот. Така му е по-угодно. Керванът си върви, едни кучета лаят отстрани, но какво от това?

    С личностите, които избраха да се включат в листата на „Глас народен“, решихме, че е по-достойно да направиш опит да промениш нещо, отколкото да бездействаш и да гледаш безучастно как онези с икономическата мощ и политическото влияние си осигуряват безпрепятствено местата в общинския съвет, които са им нужни само за да увеличат своята мощ и влияние. Водени от убеждението, че на това трябва да се окаже съпротива, решихме да създадем тази гражданска листа, съставена от личности с голям професионален опит и доказан експертен капацитет.

    Вие какво искате да постигнете? Към какво се стремите?

    Моята кауза е българското образование. Десетилетия се боря то да се развива и модернизира, за да бъде в крак с времето. Милея за него, посветил съм му живота си. От позицията си на директор в моето училище мога да реализирам една част от своите идеи за качествено образование. Всичко, което правя обаче, и всичко, което мога да постигна, зависи от образователната политика както на общинско и областно, така и на национално равнище. Политиките, независимо какви са те, обаче трябва се създават от хора, които наистина разбират материята, с която се занимават, и знаят какво е необходимо да се направи.

    Но нека не говорим само за образование. Общинският съвет е колективен орган на местната власт, който създава политиките за развитие на една община. Ето защо в него трябва да работят компетентни и истински загрижени за проблемите на общината ни хора, а не само такива, които са там, за да гласуват по дадена команда. Това е причината аз и всички останали личности от листата на „Глас народен“ да се кандидатираме за общински съветници. Всеки от нас има своята собствена кауза и всеки е специалист в своята област. Над нас не стоят партийни повели и ако станем общински съветници, няма да се подчиняваме на друга воля извън волята ни да служим на гражданите на общината.

    С какво смятате, че вашата листа се отличава от другите кандидати?

    Смятам, че нашата листа се отличава значително от останалите. Първо, тя не е типичната партийна листа, в която кандидатите са наредени на определените им от партията места в зависимост от партийната им длъжност или от икономическото им влияние. При нас всеки един се възприема като личност, на която се отдава еднакво голямо значение, и независимо от мястото му в листата всеки би могъл да бъде достоен общински съветник.

    Втората голяма разлика е, че всеки от нас има свои цели, които обединихме и създадохме една наистина много стойностна програма за бъдеща работа в общинския съвет. Една трета да постигнем от онова, което сме си поставили за цел, ще има наистина голям резултат. Не сме видели програми на голяма част от другите кандидати, не знам дали въобще имат такива. Други споделиха своите програми, но те са, меко казано, много разочароващи. Целите, мерките и дейностите, които са заложени в тях, или са изпълними само в рамките на правомощията на кмета, или въобще нямат нищо общо с правомощията на общинския съвет, а се отнасят до правомощията на държавата. Това показва едно политическо безсилие и даже по-лошо - липса на елементарна гражданска култура.

    Какви цели сте си поставили във вашата програма? Споделете някои от тях.

    Нашата програма е обширна, затова ще спомена само някои наши цели. Едно от нещата, които смятаме да предложим, е изграждането на фермерски пазари в селата, през които преминават пътища с интензивен трафик. Средствата за това може да се осигурят от бюджета на общината, но чак през следващата бюджетна година или евентуално от подходяща програма с финансиране от европейските фондове. В тази връзка е необходимо още да се направи промяна в две общински наредби - за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Хасково и за началния размер на наемните цени и цени при разпореждане с общинска собственост по реда на Наредбата за управление и разпореждане с общинска собственост. Чрез създаването на тези фермерски пазари ще се подпомогне поминъка на хората по селата, които ще имат възможност да реализират част от земеделската си продукция, ще се гарантира безопасността на движението по общинските пътища и ще се подпомогне благоустрояването на селата.

    Друга наша цел е осигурим адекватни условия за пътуващите от селата до града гимназисти. Това може да стане бързо и не изисква провеждане на много сложни процедури. Необходимо е само да се направи промяна в общинската транспортна схема в частта ѝ за маршрутните разписания, да се осигурят средства от бюджета за следващата бюджетна година за 100% компенсиране на разходите за пътуване, защото сега те се компенсират в по-малък размер от държавата, и да се организира изплащането на компенсациите директно от общината към транспортните фирми на базата на издадени от тях безплатни карти за пътуване.

    Имаме и още много други намерения, които смятаме да превърнем в реални политики за развитието на нашата община. Силната ни страна е, че ние притежаваме и експертизата да облечем в нормативна уредба механизмите за тяхната реализация, така че те наистина да се случат.

    Можете да ни изпратите в общинския съвет, като гласувате с № 41 в бюлетината за листата на ГЛАС НАРОДЕН.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини