От х:

Днес в x:

Украйна се нуждае от 10 - 30 млрд. долара годишно за възстановяване

Украйна ще се нуждае от 10 до 30 милиарда долара годишно през следващото десетилетие, за да може да възстанови своята опустошена от войната икономика, каза във вторник премиерът Денис Шмигал.

Преди започналата в Берлин конференция за Украйна той заяви, че подобряването на логистиката и улесняването на достъпа до чужди пазари ще са от решаващо значение за възстановяването и продължаващия ръст на икономиката, която е нараснала с 4.4% през първите четири месеца на годината.

Президентът Володимир Зеленски, който също е на форума, изрази надежда на него да бъдат сключени споразумения за милиарди.

„Ще си тръгнем от тази конференция със споразумения за милиарди евро за нашата отбрана, на военна техника и оръжия, и за нашата енергетика, за ремонт и изграждане на нова и по-модерна енергийна система“, каза Зеленски.

Част от финансирането ще бъде насочено към образование, възстановяване на жилища и доставка на медицинско оборудване.

Украйна планира да построи 1 гигават газово производство на енергия тази година и още четири през следващите, за да компенсира недостига на разрушените от руските въздушни удари мощности, които Зеленски назова като 9 гигавата.

Германският канцлер Олаф Шолц, който е домакин на Берлинската конференция за Украйна, призова частни компании да вложат парите си във възстановяването на Украйна.

Позовавайки се на оценки на Световната банка, че Украйна може да се нуждае от 500 милиарда долара за десетилетие, Шолц каза, че на компаниите трябва да бъдат предложени специални условия за инвестиране в Украйна. Той говори и потенциала на страната в сектори като възобновяема енергия, фармация и ИТ, пише „Ройтерс“.

Германия ще изпрати още системи за противовъздушна отбрана, ракети и боеприпаси, за да подсили защитата на Киев.

„Най-добрият вид реконструкция е тази, която изобщо не трябва да се случва“, каза Шолц.

Киев се надява, че конференцията ще циментира акредитивите му като бъдещ член на ЕС, който е достоен за огромни инвестиционни инжекции.

Лидерите на Групата на седемте най-развити нации ще обсъдят на срещата си на върха в Пулия тази седмица как да ускорят процеса на използване на замразените от санкции руски активи за възстановяването на Украйна. Това каза президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ЕС е наблюдател в G-7.

Киев призовава съюзниците си да насочат всички блокирани средства към нея, но ЕС взе решение да използва само лихвите от ценни книжа и парични наличности в европейски банки, за да предотврати в бъдеще съдебни искове от страна на Кремъл.

Очаква се през следващия месец Брюксел да изпрати първи транш от сумата към Киев.

Около 210 млрд. евро активи на Руската централна банка са замразени в европейски трезори. Еврокомисията оценява лихвите от тях на 2.5-3 млрд. евро само за 2024 г.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини