От х:

Днес в x:

Аплодисменти за зрелостниците в Смолянско! Само в София са с по-висок резултат на матурите

За поредна година смолянските зрелостници дават повод за гордост.  Випуск 2024 са с най-висок среден брой точки изобщо от въвеждането на задължителния ДЗИ по Български език и литература до сега. Те са постигнали 58,48 т. точки от общо 100, което в скалата за оценки е добър (4,32). Това  отчете министър проф. Галин Цоков. Само резултатите на софийските зрелостници е по-висок от този на смолянските.

Миналата година средният успех от първата задължителна матура беше добър (3,93). Пълни 100 точки са постигнали 24 ученици, а миналата година – само един. Оценка отличен (5.50) или повече имат 5557 зрелостници, при 1 855 през 2023 г.

Повишава се делът на добрите и отличните оценки, за сметка на дела на слабите, средните и добрите оценки на ДЗИ по български език и литература.

В статистиката по региони първите седем и последните три остават непроменени – София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Русе и съответно – Шумен, Разград и Плевен.

Няма регион, който да е понижил резултатите си от държавните зрелостни изпити по български език и литература. Тази година няма зрелостник с 0 точки на нито един от двата задължителни ДЗИ.   Продължава тенденцията за подобряване на резултатите на четвъртокласниците както по български език и литература, така и по математика, където тя е по-отчетлива, отчете още министър Цоков.

Средният брой точки по БЕЛ е 72,6 т. или много добър (4,97), а по математика – 70,53 т. , което е много добър (4,87). Миналата година по български език и литература учениците са постигнали средно 70.5 точки, а по математика – 64.4 точки.

Запазва се първата шестица от региони – София-град, Смолян, Варна, Благоевград, Габрово, Перник, както и последният регион – Сливен. Макар и на други позиции сред регионите с най-ниски постижения остават Кърджали и Видин.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини