От х:

Днес в x:

Нов протест на животновъдите затвори Подбалканския път

Те са обезпокоени, че ще останат без прехрана

Нов протест на животновъдите затвори Подбалканския път София - Бургас. Причината - през последните 25 години непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана.

Припомняме, че в сряда те протестираха в Калофер, където се отглеждат над 9000 животни. Животновъдите от съседните общини Сопот и Павел баня са обезпокоени, че ще останат без прехрана, защото от следващата година няма да имат достъп до пасища.

Проблемът с ограничената паша в националните паркове засяга цяла Централна България, включително общините Калофер, Карлово и Павел баня.

Ако новите ограничения влязат в сила, от 2025 г. над 1500 метра надморска височина няма да се допуска паша на домашни животни. В същото време тя е забранена и под 1500 метра, където е гора. „Последното ограничение, специално за говедата, е с 60% намаляване на броя на животните, които можем да качим на пасищата“, заяви животновъдът Тодор Диклиев.

Друг сподели, че животните му ще отидат в кланицата, защото няма как да се издържа стопанството му.  Според говедовъда от Сопот Таня Петкова предложените условия за паша ограничават изкарването на паша на само 40% от стадата в Балкана.  

От Национален парк „Централен Балкан“ излязоха с позиция, в която предлагат животновъдите да ползват територии на държавни горски площи, при спазване на законовите процедури. От там казват, че има ограничения за пашуването само на едър рогат добитък и коне, но не и на дребни животни, като овце заради увреждане алпийски видове.

Животновъдите са категорични, че няма да се откажат от протеста. Те остават на палатков лагер, а блокадите на пътя продължават.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини