От х:

Днес в x:

Никола Манолов от ПМГ-Хасково е отличен в международен конкурс по програмиране

Изображение 1 от 5

    На официална церемония с почетното присъствие на президента на Република България Румен Радев бяха отличени най-изявените таланти, достигнали финала на24-ото издание на конкурса по програмиране „CodeIT“.

    „Програмирането и информатиката се наложиха като универсален език, който обединява любознателни и ангажирани към бъдещето на света хора. Затова страната ни трябва да насърчава и подкрепя стремежа на програмистите ни, които допринасят за подобряването на различни сфери от живота“, каза в обръщението си към гостите Румен Радев, под чийто патронаж се провежда конкурсът.

    Състезанието протича ежегодно в шест задочни и финален присъствен кръг с подкрепата на най-елитните академични институции в страната, посолства, спонсори и съмишленици. Зад мисията на CodeIT застават ректори, декани, директори на математически гимназии и основатели на престижни ИТ школи. Всички те бяха специални гости на церемонията по награждаването, където бяха връчени отличията на финалистите.

    Тази година в конкурса по състезателно програмиране се включиха участници от България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Хърватия. Седмокласникът Никола Манолов е трети в глобалното класиране (младежи) и трети във финалното класиране. Той бе най-малкият участник, извоювал си място във финалния кръг. Възпитаникът на ПМГ „Акад. Боян Петканчин‘‘ в Хасково е с изявени интересии постижения в областта на информатиката - сребърен медалист от Международен турнир по информатика за напреднали (IATI2024), медалист от много национални състезания по информатика.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини