От х:

Днес в x:

Русия се прицели в Олимпиадата в Париж с дийпфейк с Том Круз

Русия готви дезинформационна кампания срещу Олимпиадата в Париж, в която ще използва дийпфейк с Том Круз като водещ на документален филм, критикуващ организацията, която стои зад игрите. Това се казва в нов доклад на Microsoft, цитиран от Гардиън.

Компанията заяви, че мрежа от свързани с Русия групи провежда „злонамерени кампании за влияние“ срещу Франция, президента Еманюел Макрон, Международния олимпийски комитет (МОК) и игрите в Париж, до които остават по-малко от 80 дни. На Русия е забранено да участва в Олимпиадата през 2024 г., въпреки че малък брой руски спортисти могат да се състезават като неутрални.

Дийпфейкът с Круз се появи в платформата за съобщения Telegram миналата година и се нарича Olympics Has Fallen (Срутената Олимпиада). В него е използван генериран с изкуствен интелект аудиозапис на гласа на филмовата звезда, за да представи „странен, криволичещ сценарий“, чиято цел е да навреди на МОК. Документалният филм, чието заглавие е подигравка с екшъна на Джерард Бътлър „Olympus Has Fallen“, също така твърди фалшиво, че е продуциран от Netflix, и се рекламира с фалшиви петзвездни отзиви от New York Times и BBC.

„Видеоклипът ясно показва, че създателите на съдържанието са отделили значително време на проекта и са демонстрирали повече умения в сравнение с други аналогични кампании за влияние, които наблюдаваме“, се казва в доклада на Центъра за анализ на заплахи на Microsoft, публикуван в понеделник.

Видеоклипът е направен от свързана с Кремъл група, наречена Storm-1679, която в миналото е мамила американски актьори, сред които Илайджа Ууд, да записват съобщения на Cameo - уебсайт, на който хората могат да плащат на известни личности за персонализирани видеосъобщения, които след това са били използвани за антиукраинска пропаганда.

Кампанията на Storm-1679 за Олимпийските игри през изминалата година включва колекция от видеоклипове, разпространяващи страхове от насилие по време на игрите, които ще се проведат от 26 юли до 11 август. Групата публикува фалшиви новинарски репортажи, според които парижани купуват застраховки на имоти в очакване на терористични атаки и че една четвърт от билетите са били върнати поради опасения от тероризъм. И двата клипа имитират известни телевизионни оператори Euro News и France24.

Акаунти в социалните мрежи, свързани с „Storm-1679“, показаха изображения, за които се твърди, че представляват графити в Париж, заплашващи с насилие израелците, които ще присъстват на игрите. Няколко от изображенията се позовават и на нападенията на палестински терористи по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., при които загинаха 11 членове на израелския олимпийски отбор.

Много възрастни хора не знаят за почти безплатната автомобилна застраховка на базата на тяхната възраст! (Научете тук)Автомобилна застраховка | Реклами в мрежата за търсене

„Microsoft не е открил никакво независимо потвърждение за реалното физическо съществуване на графитите, което предполага, че изображенията вероятно са създадени дигитално“, се казва в доклада.

Русия има дълга традиция да се опитва да подкопава игрите, заяви технологичната компания, включително когато Съветският съюз бойкотира събитието в Лос Анджелис през 1984 г. Тогава Москва разпространяваше листовки с разединяващи послания до олимпийските комитети в страни като Зимбабве, Шри Ланка и Южна Корея.

Друга руска група, известна като „Storm-1099“ или „Двойник“, създаде фалшиви френскоезични новинарски сайтове, в които се излагат твърдения за корупция в МОК и за потенциално насилие в Париж. Фалшивите версии на вестниците Le Parisien и Le Point също представят Макрон като политик, на когото не му пука за проблемите, с които се сблъскват френските граждани.

От Microsoft заявиха, че очакват руските усилия да обхванат и други езици и да се опитат да наводнят социалните медии чрез автоматизирани акаунти, а използването на генеративен изкуствен интелект - системи, които създават изключително убедителен текст, видео, изображение и аудио - вероятно също ще се увеличи.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини