От х:

Днес в x:

Кампания за събиране на дребни електронни отпадъци започва в Пловдив

Изображение 1 от 2

    ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

    Образователната инсталация „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ ще разказва на хората за пътя на електронните устройства и защо е важно старата техника да не попада на сметищата

    Първата по рода си интерактивна инсталация, посветена на електронните отпадъци – „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“, кани жителите и посетителите на Пловдив да се освободят от старата си техника,като се погрижат за околната среда. Цветният куб е разположен на пл. „Централен“ и освен да събира излязлата от употреба дребна електроника, той има за цел да запознае хората с принципите на кръговата икономика и ролята на всеки потребител за отговорното използване на технологиите.

    Влизайки в инсталацията, посетителите могат да научат за пътя, който изминават устройствата – от добива на материалите, вложени в тях, през производството и веригата за дистрибуция до ръцете на потребителите, както и как може да завърши животът им след като излязат от употреба. Въздействащата 270-градусова прожекция дава отговор на въпроса „Защо трябва да рециклираме старите си устройства?“ с конкретни примери за вредното им въздействие върху околната среда.

    Дизайнът на 3-метровото шкафче отвън се допълва от любопитни факти за електронните отпадъци, събрани в т.нар. „Музей на електронните отпадъци,и смартфон „дисекцията“, която показва ценните материали,съдържащи се в устройствата. Използваните за експозицията телефони, платки, клавиатури и кабели са събрани по време на различни инициативи на телекома за събиране на стари електронни устройства и са „преобразени“ в различни предмети и форми.Най-атрактивна за децата и възрастните е двуметровата човешка фигура – „Кабелният човек“, изработен от 350 метра стари кабели, който приканва хората да седнат до него и да споделят своя снимка от инсталацията в Instagram, за да се включат в томбола с награда Nothing Phone (2). А специално създаден онлайн въпросник, достъпен чрез сканиране на QR код, показва на потребителите колко са „свързани“ с технологиите в зависимост от поведението им

    От представянето си досега, с помощта на хиляди граждани инсталацията, е събрала близо 1000 кг електронни отпадъци, достигайки до над 130 000 души с посланията за отговорна употреба на технологиите.Сред предадените за рециклиране електронни устройства са мобилни телефони, лаптопи, зарядни, слушалки, разклонители и кабели. А калкулаторът за въглеродни емисии показва, че с правилното им обработване ще бъдат спестени над 1400 кг въглеродни емисии.

    Проектът на Yettelе част от дългогодишните усилия на телекома да минимизира негативния отпечатък от електронните отпадъци, обявени официално за най-бързо растящият вид отпадък в света, и да предотврати попадането им в околната среда.Инициативата цели да стимулира отговорното отношение на обществото към природата и да провокира реални действия у възможно най-много хора.

    До 23 юни „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“ е достъпен за всички в района, които искат да подпомогнат каузата за по-чисто бъдеще, като предадат ненужните си дребни електроуреди в специално изградените чекмеджета за събиране на електронни отпадъци.

     

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини