От х:

Днес в x:

КНСБ: Хасковлии все по-често се жалват от допълнителен труд

    Регионалният съвет на КНСБ в Хасково се включи в националната кампания „По-високи доходи с твоя синдикат“. По този повод днес пред малкия бизнес център в областния град беше позиционирана мобилна приемна за граждани. В нея екип от КНСБ – юрист и експерт предоставяха безплатни трудово-правни консултации и материали във връзка с правата на работещите.

    „Запознаваме гражданите на Хасково с правата им като трудещи се, с измененията в Наказателния кодекс – новият текст в чл. 174б, в който всеки, който пречи на синдикалното сдружаване го грози затвор от 1 до 5 години“, каза Веселин Тодоров – областен координатор на КНСБ в Хасково. Той заяви, че настояват за транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати, за равен труд и равно заплащане, което според статистиката в България за една и съща работа жените получават с 14.1% по-ниски възнаграждения. „Транспонирането на тази директива ще помогне това нещо да се изчисти“, каза Тодоров.

    Той подчерта, че област Хасково вече е на 24-о място по средна работна заплата за първото тримесечие от 28 области в България. Нашият регион изпревари Смолян, но Кюстендил ни изпревари. Предходни години област Хасково е била на 26-о място.

    Интерес представлява годишният доклад на КНСБ за нарушенията. Болшинството от нарушенията и сигналите са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ), но от трудово-правните нарушения прави впечатление, че за първи път е изнесено като №1 като сигнал, че работникът го карат да прави нещо, за което не се е разбрал да работи, извън длъжностната характеристика. Предстои да се направи анализ за Хасково.

    Шатрата в Хасково ще остане на разположение до 14 часа днес.

    Като част от кампанията са предвидени посещения в две големи предприятия, в които ще се включат двама вицепрезиденти на КНСБ – Тодор Капитанов и Огнян Атанасов. Кампанията в днешния ден ще приключи с регионален съвет, в който ще бъде анализирана ситуацията.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      За
      Защо
      20 -1
      18:35, 30 май 2024
      Защо в Хасково има постоянно свободни места в повечето фирми.Защото работника е роб.Постоянно крещене от страна на шефове и управители.Роба съответно е хамалин продавач шофьор мияч монтьор и какво ли още не.Даже в някои фирми роба коси и моравите.Работи се от понеделник до събота а в неделя по желание на шефа.Плаващо работно време да речем от осем до към осем.А заплата малко над минималната като в някои фирми имаш привилегията да получиш и някой лев ваучари.За КНСБто това е картината въпреки че те я знаят
      • Ff
        ffur
        7 -3
        19:26, 30 май 2024
        Напиши имената на фирмите поне.
      • За
        Защо
        8 0
        21:42, 30 май 2024
        Виж Jobs.bg и ще се ориентираш
    • 2
      Ст
      Сталин
      8 0
      20:03, 30 май 2024
      То се знаят
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини