От х:

Днес в x:

Маратонът на четенето в „Славейков“ не спира

За деветнадесета поредна година инициативата „Маратон на четенето“ в СУ „Петко Р. Славейков“ се организира съвместно с РБ „Никола Й. Вапцаров“ и стартира през април месец.В мероприятието са включени над 680 ученици от начален етап на обучение. Всеки един от малките възпитаници чете свое любимо литературно произведение на г-жа Библиотека, която с търпение и усмивка насърчава учениците в четене на книги и възпитава към култура на четенето и споделянето на впечатленията от вълшебния свят на книгите.

Многобройнитесъвместни мероприятия са с давност от две десетилетия и включват: честване на национални празници и бележити годишнини,представяне на електронни книги, срещи с автори, отбелязване на празници от българския празничен календар, презентации по теми, интересуващи подрастващите и разширяващи техния  кръгозор и светоглед.

През месец май ученици от прогимназиаленетап на обучение четат откъси от любимото си литературно произведение в рамките на съвместния проект с РБ „Никола Й. Вапцаров“ – „Чета на г-жа Библиотека“.

"Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно.", е казал Андерсен и е време всеки от нас да погледне на света като на едно вълшебство, случващо се 365 в годината“, споделя г-жа Библиотека.

Вълшебен и забавен час по литература проведоха учениците от 6„г“ клас при СУ „Петко Р. Славейков“ учиха. Те анализираха и се забавляваха в час по български език и литература с главата  „География“ от книгата на Бранислав Нушич „Автобиография“.  Нестандартният час бе дело на преподавателката им по литература Ани Делчева и Маргарита Павлова– библиотечен специалист от РБ „Никола Й. Вапцаров“.

Следвайки текста на Нушич и физичните закони, изучавани в час по „Човекът и природата“, учениците пресъздадоха движението на планетите от Слънчевата система. Слънцето се въртеше около оста си, Луната и Земята се въртяха около оста си в същото време Луната обикаляше Земята, но най-интересната част настъпи, когато всички планети от Слънчевата система се завъртяха около оста си и в същото време около Слънцето, спазвайки точното си място. 

Нестандартният час по Нушич с връзки между изучаваните предмети  завърши радостно и с нестихващо въображение – как биха осъществили изригването на вулкан, бълващ огън.

Учениците проявиха желание задълбочено да прочетат цялата книга и споделиха, че информацията, предоставена по този начин, е интересна и ще бъде запомнена. 

 Съвместната дейност между библиотеката и училището е традиция и след срещите, свързани с разказа „Косачи“ на Елин Пелин, в същия клас се проведе интересен урок, предизвикал смях, радостни възгласи и много емоции. Междупредметната връзка бе осъществена между предметите география и литература – 2 в 1 за радост на възпитаниците на училището за шампиони. Впоследствие такива уроци се проведоха и с останалите шестокласници.    

Другата седмица, в началото на юни, предстои маратон на четенето за четвъртокласниците. След приключване на тяхното външно оценяване и точно преди края на учебната година те ще четат на г-жа Библиотека своето любимо литературно произведение. Библиотечният специалист Маргарита Павлова с интерес и любопитство очаква да разбере какъв е изборът на  автори и произведения  от страна на учениците.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини