От х:

Днес в x:

88-годишната Мария Тодорова от Хасково е поредната жертва на телефонна измама

    На 27 юни в 20 часа вечерта в блока на ул. „Константин Величков“ 5 в Хасково става телефонна измама. Жертва е 88-годишната Мария Тодорова, която живее на петия етаж. Престъплението се извършва по познатата вече схема „пострадал роднина“. На домашния телефон на жената се обажда мним лекар, който съобщава, че синът й е болен.

    „Д-р Желев съм, трябва да направим веднага операция с канадски лещи, на едно момче са, ще ги прехвърля. Незаконни работи правя, ама няма да ме издавате.....и така“, започва разказа си потърпевшата.

    Жената събрала всичките си спестявания, които били в размер на 3500 лева, и ги хвърлила през терасата.

    „Всичките ги събрах, всичките за здравето на сина ми. Ако малко, малко да се бях усетила да се обадя на полицията и да им кажа да дойдат да видят, когато хвърлям там, по-друго щеше да е, ама.....Някой отгоре е видял, но не ме предупредиха“, обяснява Мария.

    Потърпевшата се хванала на въдицата след поредица от злощастни събития в живота на сина й. „Напоследък се случиха няколко неприятни неща със сина ми – удариха му колата, гръмна им нещо друго и аз се омотах. Обадиха се най-напред, че е дъщеря ми, после казаха сина ми и ме омотаха“, каза възрастната хасковлийка.

    Искането на пари на ръка по телефона е сигурна индикация за измама, категоричен е началникът на Районното управление в Хасково Мирослав Христов.

    „Нито органите на МВР, нито на Прокуратурата, нито лекари от различни здравни заведения използват практиката да звънят на личните телефони на хората и да искат пари, които да им се предадат на ръка. Няма такава практика, така че, ако възрастен човек получи обаждане от непознат, който се представя за полицай, прокурор, лекар или друго длъжностно лице и същият му заговори за предаване на парични средства, веднага да затвори телефона, да се обади на 112 и да подаде сигнал за случая“, каза Христов.

    Той заяви още, че в последните няколко дни телефонните измамници са се активизирали в област Хасково. На 22 и 23 юни две жени на 90 и 91 години са измамени с по 8000 лева. Схемата отново е „пострадал близък“, който се нуждае от пари за спешна операция на очите, за да се спаси зрението му. При първата измама посредникът е заловен и част от парите - 5950 лева са върнати. Въпросното лице е било задържано до 24 часа, а след това освободено. Предстои да му бъде повдигнато обвинение от Прокуратурата. Мъжът е криминално проявен и е знаел какво извършва. Поръчителите все още не са хванати.

    Другите две измами не са разкрити. По тях текат оперативно-издирвателни мероприятия.

    „Телефонните измами са източник на големи приходи за лицата, които ги вършат. За мен това е основният мотив. Освен това лицата, които са се занимавали с такъв тип деяния, които са получили ефективни присъди, в един момент ги изтърпяват и една част от тях се завръщат към този така наречен занаят. Обикновено в летния сезон се увеличават измамите, тъй като по-младите близки на възрастните пътуват по-често на почивки и възрастните хора остават за по-дълго време сами“, каза Христов.

    Обикновено профилът на посредниците при телефонни измами, т.нар. "мулета“, са безработни хора, търсещи работа. Поръчителите или извършителите, които най-често оперират от чужбина, попадат на тях чрез обяви. Свързват се с тях и им обещават добре платена работа. Доста често хората започват да изпълняват техни поръчки, без да знаят, че са въвлечени в престъпна схема. Това бързо става ясно обаче, когато човекът отиде на посочен адрес, където трябва да вземе хвърлен пакет с пари или когато възрастен човек дойде притеснен при него и му даде такъв пакет. Ако в този момент тези хора подадат сигнал към полицията, за тях няма да има последствия, но ако не го направят, те стават съизвършители и носят същата наказателна отговорност, каквато и самите поръчители.

    Пламена Пилитова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини