От х:

Днес в x:

Свещеник похарчи над $40,000 от средствата на църквата за игри като Candy Crush и Pokémon Go

 

Игрите са известни с пристрастяващия си характер – нещо, което може да накара хората да похарчат много пари за тях. Един такъв последен пример е католически свещеник, който наскоро беше арестуван и обвинен, че е откраднал над 40 000 долара от бившата си енория и ги е похарчил за игри като Candy Crush и Mario Kart.

Преподобният Лорънс Козак, на 51 години е обвинен в кражба и други свързани с нея престъпления за това, че уж е използвал църковна кредитна карта, за да похарчи 41 879,83 долара за мобилни игри между септември 2019 и юли 2022 година, съобщава The Philadelphia Inquirer.

Разследващите казват, че разходите са станали известни през 2022 година, когато счетоводител, работещ в църквата в Потстаун, Пенсилвания открил „астрономическо количество трансакции, свързани с Apple“ в извлеченията от кредитните карти на енорията по време на финансов преглед. Предполага се, че идентификационният номер на Apple е бил регистриран на Козак.

Средствата на църквата са били използвани и за закупуване на предмети с помощта на акаунт в Amazon, регистриран на Козак, включително маса и детска раница за кръстницата му.

Козак отрича да е използвал съзнателно кредитната карта на енорията, когато е доведен в полицията след откриването на таксите, като твърдял, че и личната му банкова карта и кредитната на енорията са свързани с неговия iPhone. Той заявил, че църковната карта е използвана за разрешени стрийминг услуги и софтуер на Microsoft Office, но призна, че може да я е използвал за закупуване на игрални артикули, защото не е „човек на детайлите“. Той добавя, и че е търсил консултации за пристрастяването си към игрите и харченето на пари за тях, според писмената декларация.

Избраните от Козак игри са били Candy Crush, Mario Kart Tour, Pokémon Go и Cash Frenzy, както и различни игри с игрални автомати и скрити предмети.

Записите показват, че той всъщност е извършил плащания на обща стойност 10 600 долара от лична банкова сметка за покриване на баланса по кредитната карта на църквата.

Козак е пуснат в административен отпуск от църквата през ноември 2022 година. През 2023 година неговият заместник в енория „Свети Томас Мор“ съобщава на полицията, че е получил писмо от Козак, съдържащо чек за 8000 долара за „възстановяване на разходите на енорията“. Ръкописното му писмо гласи: „Съжалявам, че допуснах тази грешка, която е била източник на стрес за вас.“

На Козак бяха повдигнати обвинения миналия четвъртък и оттогава е освободен, след като внесе гаранция от 250 000 долара.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини