От х:

Днес в x:

Мария Янева: 50% от българите са с високо кръвно, половината се лекуват неадекватно или не се лекуват

    Поредна безплатна кампания за измерване на кръвното налягане и консултации се проведе днес в Хасково. Инициативата е на сдружение „Българска лига по хипертония“ с координатор Мария Янева. Тя се проведе с подкрепата на Български червен кръст, Асоциация на студентите медици в България, Българска студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната, общините и други партньори.

    Акцията е част от Национална здравна кампания под мотото „Май месец за мерене“. Тя е във връзка със Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Има за цел да повиши обществената осведоменост, да подчертае важността на измерването на кръвното налягане и да помогне за идентифициране и намаляване на кръвното налягане на тези хора, които се нуждаят от интервенция, съгласно настоящите ръководни насоки.

    Повишеното кръвно налягане остава най-важният и водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб.

    Днес над 200 души се възползваха от кампанията за измерване на кръвно налягане в Хасково. При част от тях - поне 10-15 души са новодиагностицирани с предсърдно мъждене и са насочени към специалист-кардиолог. 

    „Над 50% от хората над 18 години в България имат високо кръвно налягане и повече от половината от тях или се лекуват неадекватно, или изобщо не се лекуват“, каза Мария Янева. Много голям проблем е, че хората не знаят какви трябва да им бъдат стойностите на кръвното налягане и не знаят как да го измерват вкъщи с клинично валидирани автоматични апарати. Именно това е и целта на кампанията, но и превенция.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини