От х:

Днес в x:

Гърция скочи срещу билбордове на ВМРО за 3 март

Гръцкият консул в Пловдив Николаос Пиперигос е информирал областния управител Иван Тотев за появили се в Пловдив огромни билбордове на ВМРО – Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност, в които се честити на българите Националния празник 3 март на фона на някогашната българска карта, в която влиза и част от територията на Гърция.

Това съобщи областният управител Иван Тотев, предаде агенция Фокус.

Консулът е поискал среща с кмета, но той отказал, под предлог, че е зает, каза Тотев. Според него реакцията на общинската администрация в Пловдив и на кмета Славчо Атанасов във връзка с исканата среща е неадекватна. Обезпокоителното в случая е, че не може по този начин да се отнасяме към такива институции като консулствата в Пловдив, а те не са толкова много, каза Тотев. Той е обяснил на консула, че това е изключително общинска дейност и областната управа няма правомощия да се разпорежда с това какво да бъде съдържанието на подобни билбордове. Но в случая смятам, че община Пловдив трябваше да приеме консулът и да го изслуша, добави Тотев.

Областният управител и консулът са коментирали, че в момента отношенията на двете държави са на изключително високо ниво - добросъседски и приятелски. Ние открихме един от трите планувани гранични пункта, каза Тотев. В момента уреждаме възможност за презентация на летище Пловдив в Атина, добави той.

ВМРО Пловдив излезе с декларация относно билбордовете в град Пловдив във връзка с реакцията на гръцкия консул в града, в която се казва:

Относно разпространените на територията на община Пловдив билбордове, с които ВМРО-Пловдив и кметът на община Пловдив поздравяват всички българи и в частност пловдивчани, с предстоящия национален празник 3 март, заявяваме, че 3 март е националният празник на Република България. Територията, изобразена на билбордовете, е международно очертана и предмет на междудържавни договори, и то именно на 3 март 1878 г. С така поставените билбордове в никакъв случай не се цели накърняване на териториалната цялост на която и да е друга държава. Единствено се цели поддържане жива на българската национална памет.

Териториите на Беломорска Тракия и Беломорска Македония днес съставляват част от държавните граници на Република Гърция, но те са и част от българското културно-историческо наследство, и то международно признати на 3 март 1878 г. Днес реалностите са други и ние ги приемаме такива, каквито са. Но също така желаем да бъде уважавана българската историческа памет.

Препоръчваме на дълбоко уважаемия гръцки консул да се обърне към Народното Събрание на Република България с предложение да се отмени 3 март като национален празник, защото рискува всяка година да се чувства засегнат от това, че ние, българите, тачим символа на макар и мимолетното българско национално обединение.

Заявяваме, че всяка година ще поставяме подобни агитационни материали, за да почитаме 3 март и Санстефанска България, която бе въжделение на всички наши възрожденци, начело с Васил Левски и Христо Ботев.

ВМРО-Пловдив /сред които и стотици наследници на насилствено прогонени българи от Беломорска Тракия и Беломорска Македония/.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини