От х:

Днес в x:

Авиодиспечерите от Air France започнаха дългосрочна стачка

След стачните действие на Луфтханза сега френските авиодиспечери от компанията Еър Франс започват дългосрочна стачка, съобщават френските медии.

Според Генералното управление на гражданската авиация, на летище Орли се очаква да бъдат отменени почти половината полети, в Руаси Шарл де Гол- около една четвърт, пише агенция "Кросс".

Според представители на компанията, стачката ще засегне предимно вътрешните полети. Въздушните връзки в редица райони на Франция ще бъдат напълно парализирани. Летищата По, Биариц, Гренобъл, Ла Рошел и Шамбери ще бъдат затворени до неделя.

Въпреки, че за отмяна на международни полети засега не се говори , от авиокомпанията предупреждават, че са възможни забавяния или пренасочване на полетите.

Причината за толкова мащабна протестна акция са станал опасенията на авиодиспечерите, за запазването на работните им места в близко бъдеще.

Франция, заедно с други страни от Европа планира да създаде единна структура за контрол на въздушните съобщения до 2012 година.

Имайки предвид, че в близките 15 години, въздушния трафик в ЕС ще нарастне с 50%, държавите - членки на евросъюза настояват за засилването на наднационалното сътрудничество в тази област.

В средата на януари френските авиодиспечери изказаха недоволството си от плановете на правителството, като проведоха двудневна стачка. Сегашната акция на протеста ще продължи до 26 февруари, включително.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини