От х:

Днес в x:

Хасковлия осъди фирма за калпав басейн

7720 лева да плати на Румен Митев от Хасково местната фирма "Далев и КО" за некачествено строителство на басейн. Това постанови окръжния съд. Освен това фирмата трябва да плати на Митев и разноските по делото в размер на 1222 лв.

Първоначално съдебният иск на собственика е бил отхвърлен от районния съд с юридически аргументи, че между двете страни няма сключен договор. Оказва се, че "Далев и КО" ООД е била регистрирана в съда доста след договорката между Пею Далев и Румен Митев, когато обаче е било платено и капаро 5000 лв.

Калпавият басейн се намира на вилата на хасковлията в Обзор. Според първоначалната договорка изграждането му трябвало да струва 17 000 лева. Досега по думите на Митев в него са налети 60 бона.

Хасковлията, който живее и работи в Германия, приема офертата на фирмата за изграждане на басейн във вилата му в морското градче през 2007 година. "Избрах я, защото с шефа й Пею Далев се познаваме от деца", обясни Митев. Според договорката им плаща авансово 5000 лева, след това да брои още 7300 евро. Грубият строеж на басейна прави друга фирма, която е строила вилата.

"Лепенето на плочките, изолацията, пречиствателната инсталация - трябваше да направят от "Далев и КО". Изградиха басейна през юли, но ми казаха да го напълня, когато работниците довършат покрива на вилата, за да не се напраши водата", обяснява договорките Митев. През август той решава да напълни басейна, но се оказва, че съоръжението изобщо не е свързано с водопровода.

Той звъни на фирмата и оттам му казват, че ще изпратят екип. Летният сезон минава, работниците ги няма. Басейнът се включва към тръбите следващата година. Служителите на фирмата трябва да наблюдават инсталацията 72 часа, за да проверят дали е изправна, но те се прибират в Хасково. Когато се напълнил след два дни, изскача друг проблем - целият имот е наводнен, тече и в двора на съседите. При проверка на специалисти по-късно се оказва, че връзките между тръбите не са затегнати добре, освен това филтрите не работят, насрещното течение - също. Митев отново търси фирмата.

"Казаха ми, че не те са виновни за теча, а фирмата, която е направила грубия строеж". Според вещото лице обаче вината е солидарна - между двете фирми, заети със строителство и оборудване на съоръжението. Експертът казва още, че липсва помпа, плочките за изпопадали, по дъното и стените има пукнатини, липсват отделни елементи на системата, а други са некачествени. Дори електроинсталацията на басейна не е била занулена и това би могло да има фатални последици.

За да може да ползва басейна, Митев сам сформира работна бригада. След поправителните дейности пресмята, че съоръжението вече струва около 60 000 лева.

"От много години вече живея в Германия и съм отвикнал от нашенското хитруване. Там губиш рефлекса да се съмняваш, не се притесняваш, че ще те излъжат. Затова тук ме ментят непрекъснато", горчиво обобщава Митев.

"Няма да коментирам. Не ме занимавайте с глупости", каза за Haskovo.net шефът на фирмата Пею Далев. Той каза само, че обжалва решението на хасковските магистрати във Върховния касационен съд.

Христина Котларска

Румен Митев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини