От х:

Днес в x:

"Марс експрес" започна серия от прелитания край луната на Марс Фобос

Космическият апарат "Марс експрес" започна серия от прелитания край Фобос, по-големия естествен спътник на Марс, съобщи ЕКА, цитирана от БТА.

Кампанията ще достигне пика си на 3 март, когато "Марс експрес" ще премине на 50 км над луната и така ще постави нов рекорд за най-близко прелитане край нея. При първото си прелитане край Фобос вчера "Марс експрес" навлезе на 991 км от повърхността му.

Прелитанията ще продължат до 26 март, когато Фобос ще излезе извън обхвата на космическия апарат. При най-близкото доближаване до Фобос ще бъде изследвано гравитационното поле на спътника.

При такова разстояние космическият апарат би трябвало да усети разлики в привличането на Фобос в зависимост от това как е насочена към него луната. Това ще позволи на учените да изчислят каква е вътрешната структура на естествения спътник.

Предишните прелитания над Фобос вече дадоха данни за масата на спътника, както и за обема му.

При изчисляването на неговата плътност се получи изненадваща стойност, която показва, че части от Фобос трябва да са кухи. Научният екип иска отново да провери този предварителен извод. Ако специалистите научат повече за строежа на Фобос, те могат да установят и как се е образувал спътникът.

За възникването на Фобос има три теории. Първата е, че луната е прихванат астероид.

Втората е, че се е образувала на място едновременно с Марс. Третата е, че Фобос се е образувал след Червената планета от материал, изхвърлен в орбита след падането на голям метеорит. "Марс експрес" беше изстрелян от Европейската космическа агенция през 2003 г., за да изследва структурата, геологията и атмосферата на Марс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини