От х:

Днес в x:

Съкращават паралелки в елитните училища на Кърджали, насърчава се професионалното образование

По нареждане на Министерството на образованието и науката, РУО в Кърджали предлага да се съкратят 7 профилирани паралелки в приема след 7 клас в средните училища в областта за новата учебна година. Засегнати са и елитните школа в Кърджали, където съкращенията са най-драматични. Основната причина е силното намаляване на броя на учениците , поради демографската криза, както и нуждата на бизнеса от кадри за производството.

  Предложили сме новия прием за  училищата в Кърджалийска област да бъде сведен от 53 на 46.От МОН имаме тригодишен срок да насърчаваме професионалното образование. Кърджали е на дъното в това отношение. Изискването е съотношението между професионални към профилирани паралелки да бъде 60% към 40%. В момента то е 38%.С промените следващата година ще достигнем-42%. Това каза за Кърджали бг вести началника на РУО Ангелина Костова. Тя заяви,че предстои обсъждане на предложението в Областен съвет с участие на работодателските организации. Тя ще изготви и доклад до МОН.Ще се опитаме да защитим още две професионални паралелки от съкращаване-едната е в Гимназията по селско стопанство,а другата в СУ”П.Р.Славейков”,каза още Ангелина Костова.

  Засегната от съкращенията е Езиковата гимназия.Ще бъде закрита математическата паралелка.Остават само езикови.Това сподели  директорката на ЕГ”Хр.Ботев” Даниела Павлова.Решихме да запазим всички езикови паралелки,подчерта Павлова.

  Съкращаваме една профилирана паралелка по природни науки.От 4 паралелки,отпада 1,каза директорът на СУ”Отец Паисий” Златко Атанасов.

  Трансформирахме една профилирана паралелка в професионална по графичен дизийн.Очакваме тя да оцелее.Тава каза от своя страна директорът на СУ”П.Р.Славейков” Милко Багдасаров.

Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини