От х:

Днес в x:

Дянков: Следват ”Калмарите” и ”Скаридите”

Разкриването на укрити доходи на български граждани в зоните тип “данъчен рай“ не е приоритет за финансовото министерство, стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков.

Той обясни, че първо трябва да си свърши работата в България и чак тогава да търси къде в чужбина българите крият парите си. Дянков очаква Германия да му предостави анализ на придобитите от нея данни за банкови сметки в Швейцария на европейски граждани.

Едва след това щяло да се решава какво да се прави. Поредната инициатива за разследване на данъчни измамници тръгна от Германия преди няколко седмици. Тогава властите закупиха нелегален диск с данни за банкови сметки в Швейцария на хиляди европейски граждани, за много от които се предполага, че са укривали данъци. Преди 2 г. Германия се сдоби с номера на сметки в Лихтенщайн и ги предложи безплатно на други страни от ЕС. Нашите власти твърдят, че също са поискали данни за българи, но не са получили.

“На срещата в Германия аз вече поисках справка по какъв начин са взети тези данни, има ли други освен тези за германски данъкоплатци. Така че такъв анализ се прави и аз ще го получа“, обясни Дянков. Той обаче изрично подчерта, че първата работа на данъчните и митниците е да си свършат работата у нас и едва след това да гонят парите в чужбина.

“Първо трябва да се стегне дисциплината тук, в България. Ние това го правим с различните футболисти, поп звезди и др.“, отсече министърът. “Това ще го правим вече масово и като практика, която е почнала преди няколко месеца.

И ще се вижда все повече и повече, паралелно със структурите на реда и прокуратурата във всички такива разработки: “Октопод“, “Наглите“, “Скаридите“ “Калмарите“, където има някакво съмнение за корупция, за криминално престъпление“, зарече се Дянков. И напомни, че най-известният гангстер в света Ал Капоне е хванат за данъчни измами, а не за “всичките други зулуми, които е направил“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини