От х:

Днес в x:

Лекари: Училището разболява учениците

Училището и компютрите разболяват българските ученици.

Тази констатация направиха инспекторите на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив.

Лекари са направили профилактични прегледи на всички 72 000 ученици от цялата област, а резултатите са повече от фрапиращи.

Няма дете, което да не страда от някакъв вид болест.

Само по един от показателите – нарушено зрение, са болни над 2000 ученици на възраст между 7 и 17 години.

Директорът на РИОКОЗ Ваня Танчева каза пред Dnes.bg, че причината за отслабналото зрение на децата е лошото осветление в класните стаи и прекалено дългото стоене пред компютър.

Тя съобщи, че здравната инспекция е мерила нивото на осветеност с училищата преди 5 години и тогава се е разбрало, че осветлението в класните стаи е било с 30% по-ниско от нормите.

По тази причина РИОКОЗ – Пловдив, ще направи ново измерване, а данните ще бъдат предоставени на общината. Целта е да се коригират осветителните тела в учебните заведения. Танчева прогнозира, че данните сега ще бъдат още по-обезпокоителни от тези преди 5 години.

Освен от нарушено зрение, лекарите са констатирали, че днешните ученици страдат най-често още от кривогледство, затлъстяване и имат психическо разтройство, изразено в тикове. 

Шефката на здравната инспекция под тепетата Ваня Танчева допълни за Dnes.bg, че тоалетните в пловдивските училища са в ужасно състояние.

По тази причина тя спира да удължава сроковете на предписанията за ремонти и се закани, че ако директорите на съответните учебни заведения не решат проблема с WC-тата, то някои училища в Пловдив ще се наложи да затворят врати.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини