От х:

Днес в x:

Готвят новия изборен кодекс

Временна парламентарна комисия за промени в изборното законодателство ще бъде гласувана днес в Народното събрание, съобщиха съпредседателите на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова и Тодор Димитров, пише Монитор.

Комисията ще работи 6 месеца, като през юли ще трябва да представи в пленарната зала готов изборен кодекс. Фидосова поясни, че промените няма да се обсъждат в други комисии, а направо ще влязат в зала за гласуване.

Управляващите от ГЕРБ посочиха още в началото на този парламент, че новият избирателен закон ще е приоритетна задача. Сред промените, които най-вероятно ще се обсъждат, са промяна на избирателния праг, ново райониране, с което да се намалят избирателните райони от 31 на 20, както и въвеждане на принципи за уседналост. Забраната за политическо номадство, което прие сегашният парламент, може да засегне и местната власт, предположи Тодор Димитров. 

Временната комисия ще се състои от 15 души. В нея ще бъдат представени на паритетен принцип всички парламентарни групи. 

Депутатите гербери в нея ще са Фидосова, Димитров и Димитър Лазаров, червените са Любен Корнезов, Мая Манолова и Димчо Михалевски, а "Атака" ще се представя от Явор Нотев, Огнян Стоичков и Десислав Чукалов. От ДПС е сигурно участието на Христо Бисеров, а от Синята коалиция - на Екатерина Михайлова и Димо Гяуров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини