От х:

Днес в x:

Бизнесмен бие репортер с чук. Преглед на националния печат

"24 часа": Още 3-ма бизнесмени: Трактора ни рекетираше

Алексей Петров е арестуван след жалба на бизнесмен, който твърдял, че хора на бившия съветник в ДАНС го изнудвали да им прехвърли бизнеса, иначе щял да бъде физически заличен. След излъчването по телевизията на новината за ареста на Трактора още трима бизнесмени са се обадили в прокуратурата, за да дадат показания срещу бившия командос. Сергей Станишев трябва да поеме отговорността, ако Алексей Петров се окаже мафиот, заяви бившият министър Румен Петков в парламента вчера.

"Октопод"-ът крадял бизнес?

Кой е Трактора? Чудеха се сънени българи, които видяха новина за арест на мъж с този прякор в 7,30 часа сутринта вчера на тв екрана.

11 часа по-късно, в сайта си МВР съобщи очевидната вече новина - в акция "Октопод" е бил арестуван бившият съветник на ДАНС Алексей Петров заедно с още 13. Сред тях и една жена.

Когато тежко въоръжените барети нахлули в дома му, той сам легнал на земята, твърдят от МВР.

Още в 7,30 часа сутринта вицепремиерът Цветан Цветанов нито потвърди, нито отрече, че Алексей Петров е Трактора. Обясни обаче, че става дума за много добре подредена йеархична структура, която над 10 години рекетирала бизнесмени и мутри, търгувала с проститутки и прала пари от различни престъпления.

 

„Труд": Заменките са държавна помощ, връщат се със съд

Горските замени да бъдат признати за държавна помощ, но да се поиска от Еврокомисията да регламентира и да нотифицира това със задна дата. До това решение стигнаха вчера участниците в Съвета за сигурност към премиера Бойко Борисов, съобщи министър Мирослав Найденов.

Съветът търси изход от създалото се положение, след като от ЕК изпратиха питане дали евтините заменки, облагодетелствали определени лица и фирми, са държавна помощ. Ако е помощ, и то нерегламентирана, България трябва да плати 55 млн. евро глоба.

Първоначалното мнение на министър Найденов беше, че заменките трябва да бъдат обявени за престъпление, но не са държавна помощ. Вчера в Съвета било обявено, че тази теза трудно би издържала пред ЕК.

На 22 февруари група експерти от финансовото и аграрното министерство ще търсят в ЕК консултации.

 

„Стандарт": Октопод на разсъмване

Като в италиански филм за мафията осъмна София вчера. Призори точно в 6 ч тежковъоръжени спецчасти удариха едновременно над 20 гнезда на подземния свят. Човекът, чието име никой не смееше да изрече гласно, е в ареста. Алексей Петров бе зрелищно закопчан в дома си. Жандармерия нахлу в къщата му в кв. "Кръстова вада". Доскорошният шеф в ДАНС с прякора Трактора е задържан с 9 обвинения, сред които създаване на йерархична престъпна група, рекет, търговия с влияние, пране на пари. Още 12 емблематични фигури от ъндърграунда смениха палатите си с ареста в мащабната операция "Октопод" на МВР.

Повечето от тях бяха закопчани в столични стриптийз барове. Братята Дамбовци, свързани с източването на "Кремиковци", пък бяха извадени по пижами от дома им.

„Стандарт": Точат касата с хапче за кръвно

Доктори точат касата с хапчета за кръвно. Лекарите изписват по девет вида лекарства за хипертония, алармира вчера д-р Албена Златарева, зам.-директор по лекарствата и контрола в НЗОК. Най-често излишно много илачи са предписвани на сърдечноболните и хората с проблеми на нервната система, поясни и шефът на дирекция "Лекарства" Борислав Георгиев. Тези две групи "гълтат" 44 на сто от годишния лекарствен бюджет, а 25 % от него пък отиват за лечението на диабетиците. Заради това още през януари фондът направи преразход за лекарства със 7 милиона лева, призна още д-р Златарева. Тя уточни, че по предварителни разчети трябвало харчовете за лекове да са в рамките на 26 млн. лв., но вече са изхарчени 33 милиона. Ако така продължава годишният бюджет за хапове, консумативи и лечебни храни, 302-та милиона няма да ни стигнат доникъде, прогнозира още шефката на лекарствата в НЗОК. В някои районни каси разходите за медикаменти са 2 пъти повече от предвидения средномесечен разход. В Сливен например за болен от диабет плащат по 33,09 лв. при заложен среден разход от 12,61 лв. Д-р Златарева обясни, че ръководството на фонда е изпратило писмо до националните консултанти и очаква тяхната експертна оценка за оптимално лечение на всички 150 диагнози, за които НЗОК плаща. Диабетиците, които са на инсулин от "Ново нордиск", пък ще трябва да дават от джоба си месечно по 5 лв. Причината е разликата в цената на дистрибутора на едро и най-ниската референтна сума, залегнала в лекарствения списък. Такива случаи има и в ЕС, но там допълнителният харч се покрива от частните здравни фондове.

„Монитор": Отрязаха пипалата на Октопода

Бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, известен с прякорите Трактора и Батко, беше арестуван при полицейска акция под кодово име Октопод. Точно в полунощ ченгета от почти всички служби за сигурност у нас - антимафиоти, барети, агенти от родното ФБР и жандармеристи, бяха изпратени срещу сочения за основател на силовото застраховане у нас. Първите обекти, попаднали под прицела на полицаите, били две луксозни къщи, намиращи се в затворен комплекс в столичния квартал "Симеоново". В една от тях живее Петров, а в съседна - спряганият за дясната му ръка Антон Петров-Хамстера. Над 30 антимафиоти с фенери и автомати обградили имението на бившата барета на ул. "Арарат", разказаха пред "Монитор" очевидци на операцията. "Ръцете горе, полиция", изкрещели спецченгетата. С насочено срещу него оръжие Петров бил принуден да слезе от втория етаж на дома си с гръб към полицаите и да легне на пода, за да бъде закопчан с белезници. Имал време само да си обуе дънки и тениска, преди да бъда натоварен в полицейския ван. Пред дома на бившата барета има постоянна жива охрана, която наблюдава района от малка постройка, намираща се на метри от имението на Петров. Сигурността на бившата барета е подсигурена още от камери и халогенни прожектори с датчици, които се включват при движение, както и СОТ. В началото на тясната уличка има поставен знак "Забранено влизане"и надпис "Частна собственост". Всеки външен, решил да мине по улицата, се посреща от охранител, който го отпраща.

„Монитор": Тапи през час по пътя Русе-Бяла

900 тира предизвикаха поредица от задръствания по пътя Русе-София и затрудниха движението и в двете посоки вчера. Двудневната забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона в Румъния причини истински хаос по главния път Русе-Бяла. Стотиците насъбрали се тирове от двете страни на Дунав мост напуснаха стоянките си и потеглиха към вътрешността на България и към северната ни съседка. Километрични опашки от едва пъплещи тежкотоварни коли се извиха от двете страни на съоръжението. Изнервени от дългото чакане, шофьори на тирове предприемаха неправилно изпреварване и по този начин предизвикаха поредица от задръствания по главния път. Други поемаха по обиколни и недобре поддържани пътища, закъсваха там с тежките си коли и създаваха допълнително напрежение сред дежурните екипи. „Всичко се свежда до културата на поведение на чуждестранните шофьори.

 

„Монитор": Развалят заменките с държавни гори

Съществува възможност заменките с държавни гори да бъдат развалени, това каза вчера главният прокурор Борис Велчев след заседание на съвета за сигурност, на който участваха министри, представители на прокуратурата и депутати. Те бяха извикани спешно за сложния юридически въпрос, след като ЕК ни предупреди, че страната ни може да отнесе глоба от поне 55 млн. евро заради неизгодни заменки на предишното правителство. Стратегията зависи от отговора на ЕК. България ще изпрати питане в Европейската комисия дали ще ни признае заменките за държавна помощ. В зависимост от отговора ще се избере стратегията, по която ще действа страната, обяви премиерът Бойко Борисов, който спешно свика съвета. На него главният прокурор е дал становище, че в момента се водят разследвания и са повдигнати обвинения, които ще издържат в съда, съобщи още министър-председателят.

„Сега": МВР разчиства сметки с мафията в операция "Октопод"

Мащабна операция "Октопод", насочена срещу престъпници от най-високо ниво, които са проникнали нависоко в държавните структури и са действали под политически чадър при три правителства, стартираха вчера МВР, ДАНС и прокуратурата. За първи път бе арестуван бивш висш държавен служител

„Дума": Бизнесмен бие репортер с чук

Репортер от "Господари на ефира" бе нападнат с чук от бизнесмен, участник в репортаж. 23-годишният Димитър Върбанов, който е кореспондент на телевизионното предаване във Велико Търново, проучвал жалби срещу строителния предприемач Христо Чапанов от Габрово. В "Господари на ефира" пристигнали десетки сигнали от семейства от Велико Търново, които имали сключени договори с предприемача за нови жилища. Въпреки че си платили, те така и не ги получили.

Репортерът си уговорил среща в заведение на бул. "България" с Чапанов. Бизнесменът дошъл и се представил за обикновен работник. Ядосан от въпросите обаче, ударил с чук по главата репортера. Нападението станало пред погледа на оператора, който се обадил на "Спешна помощ" и полицията.

Върбанов е в болница, контактен е и няма опасност за живота му.

Христо Чапанов е бил отведен в полицията за показания и после освободен. В късния следобед обаче от МВР съобщиха, че е задържан за 24 часа. Срещу него е образувано бързо полицейско производство за хулиганство.

„Дневник": Алексей Петров - арестуван и обвинен

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров беше арестуван вчера, часове по-късно прокуратурата му повдигна обвинение, без да съобщи дали то е за ръководител или участник в престъпна група.

Задържането му е част от операцията на МВР, спецслужбите и прокуратурата с кодовото име "Октопод", започнала в нощта срещу сряда.

Резултатът досега - задържани са 14 души, като един от тях - Антон Петров - Хамстера, се яви сам в Софийска градска прокуратура към 17 часа вчера. Някои от арестуваните  - Лозана Славчова, Момчил Кръстев и Марчело Джотолов-Марчело, участват във фирми, които имат непреки връзки с Алексей Петров.

Според МВР Алексей Петров, известен с прякора Трактора, е свързан и с престъпната група "Наглите", занимаваща се с отвличания. "Трактора представява най-високото ниво, до което са стигнали службите досега. От всички задържани по "Октопод" и "Наглите", той е най-високопоставеният, поредното по-високо стъпало", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред Би Ти Ви.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини