От х:

Днес в x:

Брюксел: Евро има, действайте! Преглед на националния печат

„Сега": ЕП одобри новата Европейска комисия

Европейският парламент одобри новата Европейска комисия, като подкрепи изпълнителния орган с 488 гласа „за", 237 „против" и 72 „въздържал се".
Решението открива пътя за Европейската комисия да встъпи в длъжност близо четири месеца по-късно от първоначално определената дата. Одобрението беше забавено заради отлагане на подписването на Лисабонския договор, споровете кой ще поеме двете върховни длъжности в ЕС и от противопоставянето на парламента на първоначалния кандидат на България за еврокомисар по хуманитарната помощ. Комисията, начело с Жозе Мануел Барозу, ще има мандат от пет години и има правомощия да контролира редица области, сред които сливания и придобивания, регулиране на финансовия пазар, търговия и икономически и валутни въпроси. Комисията има по един член от всяка страна, но трябва да действа в интерес на ЕС като цяло.

„Стандарт": Брюксел: Евро има, действайте!

На България й тръгна по вода с новата Еврокомисия. Брюксел даде зелена светлина за европарите, които чакахме още от влизането в Евросъюза. Ако кметовете са отговорни и не са крадливи, можем да усвоим близо 3,4 млрд. лева, съобщи добрата новина премиерът Бойко Борисов.
От Брюксел са пратили две писма, с които дават положителна оценка за програмите "Регионално развитие" и "Техническа помощ". Това означава, че фирмите ни с европроекти вече могат да получат средствата от ЕС. Досега кабинетът плащаше авансово до 20% от предвидените помощи. Очаква се Еврокомисията да даде добри оценки и за още пет програми. След 4 месеца усилена работа е наваксано забавяне от две години, каза вицепремиерът Симеон Дянков. Той подчерта, че кабинетът "Станишев" е получил два пъти отказ за оценките, защото представените документи са били неприемливи за ЕК.

„Новинар": Съветът на Европа ни хока за отношението към малцинствата

Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг публикува доклад за посещението си в България през ноември 2009 г. Според него са необходими повече усилия за защита на малцинствата и децата. Трябва да се гарантират и техните нужди. Той е категоричен, че защитатата от дискриминация, расизъм и нетолерантност следва да бъде подобрена. Хамарберг настоява за законодателни поправки, които да поставят расистката мотивация като утежняващи вината обстоятелства при всички видове престъпления. Според него законодателството трябва да бъде по-опростено и относно регистрацията на вероизповеданията. Комисарят смята, че трябва да бъде променена и Конституцията, за да се гарантира по-добра защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират, както и за осигуряване на стандартите на Съвета на Европа.


„Новинар": 44 "феодални старци" били сътрудници на ДС

Комисията за разсекретяване на досиетата на бившата Държавна сигурност оповести 44 сътрудници в ръководството на Българската академия на науките (БАН). Проверени са 348 лица - председателят на академията, зам.-председателите, главният научен секретар, членовете на управителни съвети, директорите, зам.-директорите, научните секретари в БАН, в научните институти и други самостоятелни звена. Три лица не подлежат на проверка.

„Дума": И Православната църква се обяви срещу ГМО

В протеста срещу генномодифицираните организми се включи официално Българската православна църква. В нарочно обръщение към миряните Пловдивският митрополит Николай се обяви категорично срещу допускането на посеви, подложени на ГМО-обработка, в земите на България.
"Въпреки всички сведения за съмнителния характер на тези лабораторни упражнения и вредите, които те могат да нанесат върху народа, недоумяваме, че се намират хора, които настояват, че страната ни на всяка цена трябва да се превърне в опитно поле за тези нечисти експерименти". С тези думи дядо Николай се включва в дискусията около закона за ГМО, който предизвика бурните протести на еколози, фермери и готвачи.


„24 Часа": Вето на ГМО иска ДПС от президента

Превантивен призив към президента да наложи вето на закона за генномодифицираните организми, ако остане в предложения от правителството вид, отправи ДПС. Хората на Доган са твърдо против либерализиране на сегашните законови разпоредби.
"България е от малкото европейски страни, в които над 70% от земята отговарят на критериите за биоземеделие. В много държави от ЕС този процент е около 5. Не можем да си позволим да пропилеем такъв природен ресурс заради един закон", отсече зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Той отхвърли появилите се коментари, че Брюксел ни притиска да отпуснем режима за ГМО. А за намерението да се наложи мораториум изрази недоумение.

„Стандарт": Затопля се, иде потоп

Силна опасност от наводнения, излизане на реки от коритата и на общински язовири се очаква в сряда през нощта. Това алармира вчера Министерството на околната среда и водите. Рязкото затопляне на времето ще предизвика обилно топене на натрупаните преспи. Към това ще се прибавят и задаващите се интензивни валежи, преминаващи от сняг в дъжд, които на места ще стигнат до 50 литра на кв.м. Оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации, създадено със заповед на министър Нона Караджова, разпрати предупредителни депеши до областните управители, кметовете, до "Язовири и каскади" и "Напоителни системи". Високи вълни се очакват в поречията на реките в източната половина на дунавския водосбор и черноморските реки, в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, Съзлийка, Върбица и Крумовица. От преливане са заплашени и крайните югоизточни реки, както и язовирите в опасните райони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини