От х:

Днес в x:

Дъжд и сняг обещават за утре синоптиците

През следващото денонощие у нас ще се създаде валежна обстановка под влияние на дълбок средиземноморски циклон. Това съобщиха дежурните синоптици от НИМХ към БАН Красимир Стоев и Гергана Козинарова. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - ще се понижава.

През нощта заоблачаването от запад-югозапад ще продължи и до сутринта ще обхване страната. Минимални температури между минус 10° и минус 5°, в югозападните райони до около 0°. В района на София около минус 4°, предаде агенция Фокус.

Утре времето ще е облачно. Още преди обяд от югозапад ще започнат валежи, които до края на деня ще обхванат цялата страна. В северозападната част - ще завали сняг, който до края на деня на много места в западната част от Горнотракийската низина и Централна Северна България ще премине в дъжд. Ще се образуват поледици. 

По долното течение на р. Струма и югоизточната част от страната, а до вечерта и в североизточната - ще завали дъжд. Валежите ще бъдат интензивни с количества средно до 10-20 л/кв.м, а на места, главно в Южна България и Рило-Родопската област и над 30-40 л/кв.м. Ще духа слаб и умерен вятър от изток-югоизток. 

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните и крайните южни райони до 5°-7°. В района на София около 0°.

Над планините времето ще е облачно и мъгливо. Още преди обяд от югозапад ще завали сняг и ще се образува нова снежна покривка. Валежите ще са обилни – в Рило-Родопската област до около 40 л/кв.м. Ще духа силен и бурен, а по билата и ураганен вятър от южната четвърт. Очаквана максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 4°. Остава опасността от лавини.

Серия средиземноморски циклони ще определя времето до края на тази и в началото на следващата седмица.

В четвъртък температурите ще се повишат и снегът почти навсякъде ще премине в дъжд, но бързо ще спре. Облачността временно ще се разкъса. Вятърът ще отслабне, но в Източна България ще бъде умерен, от югоизток. Максимални температури между 5 и 10°, в северозападните райони - малко по-ниски. В петък отново ще се заоблачи и след обяд ще завали предимно дъжд, в Северозападна България и планинските райони- сняг. 

През нощта срещу събота и в събота дъждът ще премине в сняг. В Югоизточна България ще вали дъжд. В събота до вечерта преваляванията ще спрат. В неделя по-късно през деня, през нощта срещу понеделник и в понеделник, под влияние на нов циклон се очакват валежи от дъжд и сняг. Във вторник се очаква валежите да спрат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини