От х:

Днес в x:

Предупреждават за наводнения от Дунав и Марица

Очаква се повишение на нивото на водите в реките Арда, Марица и Тунджа, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Предупреждението за възможни наводнения от Дунав и Марица е изпратено от Националния институт по метеорология и хидрология и Европейската система за ранно предпреждение. Ще бъдат взети мерки да се предовратят наводнения на селищата.

Вчера река Ропотамо преля и затвори пътя Созопол - Царево.

Според експертни прогнози в сряда от югозапад ще започнат превалявания от дъжд и сняг, които ще преминават в дъжд над цялата страна. В четвъртък, главно в южните райони, особено в Родопите, са възможни обилни превалявания от мокър сняг и дъжд, които заедно с топящата се снежна покривка е възможно да предизвикат локални наводнения.

Обстановката след обилните снеговалежи продължава да е сложна.

Снежната покривка в Северна България е най-голяма, съобщиха за БТА дежурните синоптици от НИМХ. Най-много сняг е наваляло в Свищов - 68 см, в Русе и Силистра - 60 см. В Ловеч снежната покривка е 55 см, в Плевен - 54, Разград - 40, Шумен - 36, Хасково - 35, Пловдив - 30, Варна - 29, Видин - 27, София - 25. Времето ще бъде без валежи. Силен вятър ще духа в Североизточна България и по Черноморието.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Пътните настилки са заснежени, на места заледени и се обработват и опесъчават. Автомагистралите "Хемус" и "Тракия" са заснежени и мокри, по усойните места и виадуктите имат заледени пътни участъци, които се почистват и опесъчават.

Бедствено положение е обявено в общините Тутракан, Главница, Ситово, Алфатар, Дулово и Кайнарджа.

ГКПП "Кулата" е затворен за товарни автомобили. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан", пътя Сливен - Ичера, в района на Доспат и Ардино. Всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала", "Пампорово","Рожен" и в района на Златоград, Мадан, Велинград и Пещера.

Товарните автомобили да са с вериги през прохода "Предела", в областите Търговище, Ловеч и по пътя Котел - Омуртаг, Русе - Велико Търново, Русе - Разград, Русе - Кубрат. Всички автомобили да са с вериги в област Кърджали, по пътя Ардино-Смолян и прохода "Шипка". Товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Белово-Юндола, Велинград-Сърница, Велинград-Аврамово, в общините Брацигово, Ракитово, Батак и област Велико Търново.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини