От х:

Днес в x:

След срещата Борисов - Браун: Лондон ще подкрепи по-бързото влизане на България в еврозоната

снимка: Reuters

След края на разговорите в Лондон между българският премиер Бойко Борисов и британският му колега Гордън Браун Борисов посочи, че Браун също е потвърдил вече постигнатата и с Консервативната партия договореност трудовите ограничения за българските работници да не стават елемент от предизборната кампания във Великобритания.

По думите на българския премиер Гордън Браун е бил впечатлен от факта, че бюджетният дефицит на България е 3 процента и че страната се справя много добре в условията на финансова криза. Това е накарало Браун да заяви, че Лондон ще подкрепи по-бързото влизане на България в еврозоната, съобщи БТА.

Британският премиер освен това се е съгласил да подкрепи пред ЕС искането на България и Турция за по-скорошно осъществяване на проекта "Набуко".

Гордън Браун и Бойко Борисов са се договорили да повдигнат пред ЕС въпроса с гръцките блокади по границата за по-бързо решаване на проблема. Те смятат, че по този начин ще се помогне и на гръцкия премиер Папандреу да реши проблема с гръцките фермери, които нарушават споразумениетоза свободно движение на стоки и хора.

Премиерът Борисов изтъкна, че е възстановено доверието в българските спецслужби и двустранното сътрудничество в областта ще се задълбочава. Постигнато е споразумение да бъде открит регионален център на Агенцията за борба с тежката и организирана престъпност (SOCA). В заключение Бойко Борисов заяви, че е помолил британските служби отново да прегледат архивите си за нови документи, които биха могли да хвърлят светлина върху убийството на Георги Марков.

Единствено футболът сега разделя Великобритания и България, шеговито заявиха двамата пред медиите след срещата.

Днес преди срещата си с британския премиер Борисов заяви, че страната ни ще бъде приоритет за Великобритания, когато става въпрос за политиката на Балканите, развитието на Афганистан и трудовата заетост.

Стана ясно и че британски фонд ще инвестира 100 милиона лева за производство на електромобили в Стара Загора.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини