От х:

Днес в x:

Правим коли на батерии. Преглед на националния печат

"Сега": Липсата на пари вдига на бунт лекарите и полицаите

Два ключови сектора за стабилността в страната - здравеопазването и полицията, заплашиха вчера правителството с бунтове. Медиците са недоволни от орязването на парите за здраве и закриването на болници, а полицаите ще протестират, ако най-после не им осигурят добро заплащане и нормални условия на труд.

"Ако до 15 февруари правителството не гарантира, че ще даде повече пари на болниците, ще премахне делегираните им бюджети и ще изплати отчетената дейност, ще бъде обявена дата за национален протест на граждани и лекари срещу незаконното закриване на болниците", обяви Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Стандарт": Правим коли на батерии

Англичани ще налеят 100 милиона лева в наш завод за електроавтомобили. Проектът е на щатския фонд "Куоръс венчърс", а инвестицията е на британски фирми. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща в Лондон с представители на фонда. Те го уверили, че колите на батерии ще са с поносима цена и за българите. 200 прототипа се произвеждат в момента в Германия. Ековозилата ще са 4-местни и ще развиват скорост до 120 км/ч. С едно зареждане изминават 30 км. Веднага след срещата в Лондон премиерът позвънил на кмета на Стара Загора Светлин Танчев, където ще бъде заводът. Още днес представителите на фонда у нас ще проведат разговори с градоначалника.

"Дневник": Досиета са укривани до 2002 г.

До 2002 г. е действало ембарго за отварянето на определени досиета на агенти на бившата Държавна сигурност. Това съобщи Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата, която участваше в кръглата маса "Правото да знаем и разкриването на архивите на ДС" вчера. Бончева показа специални указания под формата на бележки, указващи сроковете на "замразяване" на определени дела.

По думите й бележките са били открити в архива на МВР при приемането на картотеката от комисията. Не е известно обаче към картоните на кои агенти са били прикрепени "бележките" с указанията, тъй като те са били премахнати от папките, преди комисията да ги получи.

"24 часа": Шеф преди Батко дал на родата поръчки за 143 млн.

Велико Желев, съветник на двама строителни министри - Валентин Церовски и Асен Гагаузов, е сред най-богатите българи, които дискретно управляват бизнеса си.

Поръчки за 143,6 млн. лв. без ДДС са спечелили варненски фирми, свързани с предшественика на Батко. Велико Желев е бил на шефски пост в агенция "Пътища" и министерски съветник от 2004 до 2008 г.

В компаниите, получили поръчки за ремонти на пътища, участие имат екссъпругата му Мая и негов бивш съдружник. Член на борда и изпълнителен директор на една от фирмите е бил брат му Иван. Прокуратурата води дело срещу неизвестен извършител. Разпоредена е и проверка на ДАНС.

"Труд": Размразяват "Супер Боровец"

Инвестиционна новина от Оман стопли мразовития български понеделник.

"Супер Боровец" ще бъде завършен през 2012 г. и в него ще бъдат вложени 800 млн. евро, сензационно предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на анонимен представител на Държавния фонд на Султаната Оман. Фондът е основен акционер в мегапроекта.

Съобщението от гр. Мускат обаче изненада кмета на Самоков Ангел Николов и представителя на един от по-малките акционери - "Главболгарстрой".

От думите им се разбра, че засега не се работи по мащабния обект, чиято първа копка бе през октомври 2007 г.

"Новинар": Педофилите с онлайн профили и снимки в нета

За създаването на публичен регистър на осъдените за сексуално посегателство срещу деца ще се борят от Националния център за безопасен интернет. Идеята е в този регистър да бъдат публикувани имената и снимките на сексуалните насилници. Така например всеки родител би могъл да провери дали в квартала, в който живее семейството, има такъв човек, обясни координаторът на центъра Георги Апостолов. Ако този вариант не бъде приет от Народното събрание и обобщен в закон, то от центъра предлагат и втори вариант. Този регистър да се ползва за нуждите на училища и други институции, които работят с деца.

"Сега": Доган тепърва ще подготвя свой приемник в ДПС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган няма да се оттегля скоро от поста председател на партията, тъй като тепърва ще подготвя свой заместник, съобщиха депутати от движението пред "Сега". В доклада си пред последния конгрес в края на м.г. Доган за пореден път обяви, че вече мисли за оттегляне от политиката. Въпреки това бе преизбран единодушно.

Депутати на ДПС разтълкуваха идеята на лидера като старт за оглеждане за негов приемник отсега. Но предположиха, че рокадата може да се осъществи и след 10 г. "Доган е в активна политическа възраст и освен това има натрупан ценен опит, не можем да се откажем лесно от това", обясни парламентарист от ДПС. Той уточни, че трябва да се мисли за наследник, защото всички партии се надяват движението да се разпадне след оттеглянето на Доган. Дори вече калкулират кой колко гласа ще получи от електората му.

"Стандарт": И магаретата с паспорти

Конете и магаретата тръгват с паспорти. Личните документи на четириногите, които ще са по европейски тертип, ще бъдат изработвани от общопрактикуващите ветеринарни лекари. Само в Пазарджишко с тескеретата ще се сдобият общо 3100 нечифтокопитни животни, отглеждани в областта. Според статистиката от тях най-много са конете - 2413. Следват магаретата - 767, мулетата - 523, а най-малко са катърите - 123. Европаспортът ще идентифицира всяко животно според изискванията към страната ни от ЕС. На врата на всеки от дългоухите ще бъде поставен електронен чип с помощта на спринцовка. Всеки един от номерата е уникален. Чиповете остават в тялото на животното до смъртта му.

"24 часа": Пиян уби полицай с нож, рани колегата му

Един полицай е в болницата в Казанлък след инцидента в казанлъшкото село Енина - това съобщиха от Националния медицински координационен център.

Няма опасност за живота му, оказва му се медицинска помощ.

При скандал в казанлъшкото село Енина пиян е намушкал двамата полицаи с нож.

Единият от тях умира на място, другият е приет в болница. Извършителят е арестуван.

57-годишният Неделчо Узунов е наръгал с нож двамата казанлъшки полицаи снощи, единият от който почина от раните си. Това казва пред агенция „Фокус" кметът на село Енина Боньо Бонев. Мъжът е безработен от дълго време, не е женен и живее с майка си. Баща му е починал.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини