От х:

Днес в x:

Даниел Нобоа - еквадорският президент, който поведе борба с наркобандите

Тридесет и шест годишният Даниел Нобоа - най-младият президент в историята на Еквадор, избран през есента, обеща да „действа с твърда ръка“ срещу престъпните банди, за да постигне „мир“. Сега се стигна дотам, че този милиардерски син обяви, че страната му е „в състояние на война“ срещу наркотрафикантите.

Наследникът на империята на банановия крал Алваро Нобоа е изправен пред предизвикателството да сложи край на задушаващата власт на многобройните наркобанди в Еквадор, който навремето беше пристан на мира, но се превърна в отправна точка за доставките на кокаин към Съединените щати и Европа.

Заемайки поста до края на теоретичния мандат на подалия оставка президент Гилермо Ласо, който свика предсрочни избори, за да избегне импийчмънт по обвинения в корупция, Даниел Нобоа вече планира преизбирането си през 2025 г.

Но за да се случи това, той знае, че ще трябва да постигне резултати по отношение на намаляването на престъпността.

В сряда Нобоа обяви, че е предприел „необходимите мерки, които никой не искаше да предприеме през последните години“. „За да направите това, са ви необходими топки с големината на щраусови яйца“, каза той.

От обявеното в понеделник извънредно положение, даващо право на армията да патрулира по улиците и в затворите, до „мобилизацията на армията и полицията“, поискана във вторник, за да се намери изход от „вътрешния въоръжен конфликт“, в сряда Даниел Нобоа заяви, че страната е „в състояние на война“.

„Ние се борим за национален мир, но се борим и срещу терористичните групи, които вече имат повече от 20 000 членове“, каза президентът на Еквадор.

За целта той предлага „милитаризиране на пристанищата и границите и защита на стратегическите маршрути за износ и търговия“. Основният му проект е създаването на национална разузнавателна агенция, която да контролира всички разузнавателни органи, включително и службата за управление на затворите.

Миналата седмица Нобоиа обяви, че ще бъдат изградени два затвора с висока степен на сигурност в Амазония и на тихоокеанското крайбрежие по модела на затвора с 40 000 места, построен от салвадорския президент Наиб Букеле като част от „войната“ му срещу бандите.

Планът на президента Нобоа е да се изолират най-опасните затворници, за да се сложи край на масовите убийства, които се извършват в затворите в страната, довели до смъртта на 460 затворници от февруари 2021 г. насам.

Той предостави изчерпателен списък на престъпните банди, които иска да „неутрализира“, но подчерта, че е необходимо въоръжените сили да действат „със зачитане на правата на човека“.

В Салвадор правозащитните организации осъждат нарушаването на правата на задържаните.

И подобно на Букеле, който е умел комуникатор и качва в социалните си мрежи със снимки на тикнати зад решетките хора, правителството на Нобоа сподели зрелищни кадри от последните полицейски набези, на които се виждат стотици задържани по бельо, с ръце на главите и проснати безпощадно на земята.

Трудно е да се категоризира политическата принадлежност на Даниел Нобоа, който по време на кампанията твърдеше, че е лявоцентрист. Но този неолиберал олицетворява еквадорския политически елит от света на частните предприятия и е близък до десницата.

Разведен, а след това повторно женен за инфлуенсърка по хранене, този преуспяващ бизнесмен е учил в най-добрите американски университети и има диплома по публична администрация от Харвардското училище „Кенеди“ и магистърска степен по мениджмънт и политическа комуникация от университета „Джордж Вашингтон“.

Освен в света на бизнеса, който познава отвътре, единственият му опит в политиката е две години като член на парламента и председател на икономическата комисия в парламента.

Но неговият ментор е баща му, с когото израства зад кулисите на предизборните кампании, а сега търси вдъхновение в Наиб Букеле.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини