От х:

Днес в x:

Гърция ни отдалечава от еврото!

Гръцката криза се оказва сериозно препятствие по пътя на България към еврото.

Европейската централна банка ще проверява по-строго кандидатите за еврозоната, съобщава в днешния си брой Ханделсблат, цитиран от Дойче веле. Изданието пояснява, че "заслугите" за това са най-вече на Гърция.

Засегнати от новите по-строги проверки ще бъдат предимно Румъния, България и Унгария, на които ще им се наложи да се съобразят със следващо отлагане на въвеждането на единната европейска валута.

Ханделсблат посочва, че на европейските финансови пазари расте убедеността, че покрай икономическите проблеми в Гърция Европейската централна банка ще въведе в бъдеще по-сурови мащаби за присъединяването към еврозоната.

Първите предупреждения вече са факт: експертът Кристиян Келер от лондонската банка Баркли изразява мнението, че забавяне ще има още по отношение на следващата страна-кандидатка за еврозоната - Естония. 

Унгария настоява на свой ред бързо да въведе еврото, а и България и Румъния са сред държавите, които биха искали да се присъединят към еврозоната в следващите четири години. 

Но кризата в Гърция създава нов проблем и за двете балкански страни - след падането на Желязната завеса гръцките банки развиха изключително активна дейност в съседните България и Румъния. Изострянето на кризата в Гърция би могло да принуди банките в двете страни да изтеглят капитала си и така въвеждането на единната европейска валута най-късно до 2014 година изглежда застрашено и по тази линия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини