От х:

Днес в x:

Учени проверяват дали светът ще свърши през 2012 г

Наследниците на маите в Мексико и Гватемала не предвиждат апокалипсис през 2012 г., за разлика от онова, което пропагандира американският филм "2012", сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

В "2012", вдъхновен от бестселъра на Стив Олтън и други трудове, става въпрос за предсказание на маите, което гласи, че краят на света ще настъпи на 21 декември същата година. Всъщност според гравиран камък, открит в Коба на полуостров Юкатан, през 2012 г. трябва да приключи сегашната ера в календара на маите, започнала 3144 г. преди тази в римския календар.

Общността на маите включва 40 на сто от 13-те милиона жители на Гватемала и близо 1,5 милиона мексиканци на полуостров Юкатан. Нито едно тълкуване на тези надписи от Запада не отразява "почувстваното от маите", заяви Хосе Учим, представител на общността на маите и археолог от Националния институт по антропология и история на Мексико. 

Според начина на мислене на маите става въпрос за цикличен период, който приключва. Те никога не са смятали това за катастрофална дата. Придава се различно от нашето значение на виждането, допълни Учим, който е участник в изследователския екип. Онова, което маите действително предвиждат за тази дата, е, че божество ще слезе на земята, но без да става дума за край на света, поясни Гилермо Бернал от Центъра за изследване на маите към Националния автономен университет на Мексико. 

Мексиканските учени ще посетят Юкатан и съседна Гватемала през март, за да вземат мнението на шамани от общността на маите и да запишат тълкуванията им. 

Маите са създали своя календар, за да отбележат важни дати в миналото и бъдещето си. Датите са гравирани върху камъни. Календарът включва 13 цикъла по 144 000 дни, последният от които приключва на 21 декември 2012 г. Това обаче не означава, че идва краят на света, настоя Бернал. След това започва 14-и цикъл. 

Например в Паленке в югоизточно Мексико има стела, върху която е изписана по-далечна дата в бъдещето - става въпрос за рождения ден на вожд от това средище на маите през 4772 г. от римския календар, отбеляза ученият.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини