От х:

Днес в x:

Хасково е сред четирите общини в страната с по 4 публични болници

Хасково е сред четирите общини в България, които разполагат с по четири публични болници-държавни или общински, наред със Стара Загора, Русе и Благоевград.

Обобщените данни на Института по пазарна икономика сочат, че болничната мрежа в страната е изградена от  общо 341-но заведения, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. В 104 общини има поне една публична болница-държавна или общинска.

През 2022 г. в страната функционират 189 държавни и общински болници. От тях 68 са държавни, а 121 – общински. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини, на практика – в общинския център. Най-много са болниците в столицата – 37. Седем са във Варна, 6 – в Пловдив, по пет – във Враца, Велико Търново и Бургас. В Перник са – 3. В още 12 града, сред които Шумени и Пазарджик,  има по две болници, а в останалите 81 – по една. Сред тях от Хасковска област са общините Димитровград, Свиленград, Любимец, Тополовград  и Харманли.

В Хасково има четири общини, в които няма нито една болница-Маджарово, Ивайловград, Симеоновград, Минерални бани и Стамболово.

Темата за броя и разположението на лечебните заведения за болнична помощ на територията на страната вълнува обществото покрай изработването на регионалните здравни карти съгласно методиката, одобрена от здравния министър в края на август 2023 година. На тяхна база се изработва Националната здравна карта.

В края на септември Картата беше актуализирана и за региона на Хасково. В изготвянето й се включиха експерти от  РЗИ, РЗОК, съсловните медицински организации и общините.

Според приетия вариант коефициентът на леглата в болниците в областта се завишава от 3.98 на 4.53.

Заложените практики на специалисти в нея се увеличават от 117 на 139.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    Гогоян
    4 -6
    21:13, 18 ное 2023
    Психото не е болница там може да се срещнеш с Наполеон Хитлер Роман Абрамович Кирил Петков и други прекалили с психотропните вещества носители на истината
    • Ан
      антимишок
      9 -3
      10:07, 19 ное 2023
      Напротив,Психото е изключително важна част от обществената система на здравеопазване!Но за съжаление силно занемарена в последно време тази институция спря да изпълнява функциите си и в обществото и даже в т.н „елит" се появиха същеста с очевадни психични проблеми,„ревящи с глас" за адекватно лечение.Ще спомена само Бате Тиква,Кокорчо,ПростоКиро и най-вече бившият министър на културата,татаревското пичлеме........
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини