От х:

Днес в x:

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД формира 0,2% от Брутния вътрешен продукт на България

    Компанията „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД формира 0,2% от Брутния вътрешен продукт на България. Тава става в момент когато канадската златодобивна компания отбелязва 20-годишен юбилей от стъпването си в нашата страна. Тя оперира и в Челопеч,като рудникът и там дава 0,4% от БВП. Това обяви пред журналисти в Ден на отворените врати Ирена Цакова – директор „Правни и разрешителни въпроси“на компанията в страната.

      Водим света към нещо по –добро.”Дънди Прешъс Металс” работи на 4 континента. Екологичната и социалната и политика са образец. Това подчерта Любомир Хайнов – генерален мениджър по време на презентация на дейността на компанията.

    В момента в „Дънди Прешъс Металс Крумовград” работят 289 души. При подизпълнителите на компанията са ангажирани над 250 души.95% от персонала е местен.

    Компанията в Крумовград разработва златоносното находище Ада тепе. Работи се на открит рудник от 2019 г. Рудата е близо до повърхността,изкопават се стъпаловидни страни.

     Компанията извършва ежегодно 43 млн.лева плащания към държавата. Концесионната такса е 18,6 млн.лева,като 9 млн.лв.се връщат в Община Крумовград. Платени са 18,5 млн.лв.данък печалба. 7,14 млн.лева е размера на даренията.

    „Дънди Прешъс Метълс Крумовград” има подписан меморандум

    С Община Крумовград.Според него е гарантирана 90% заетост в рудника за жители на общината.Ще бъдат приведени 17 млн.долара за инфраструктура. До момента са инвестирани 17 млн.лева. 5 млн.долара са гарантирани за развитие на местния бизнес.

    Инвестициите в инфраструктура в Община Крумовград са насочени към подновяване на водопроводи,асфалтиране на улици,ремонт на тротоари.Основно е ремонтирана общинската болница,платени са задълженията й.Създаден е медицински център за здравни грижи,който компанията дофинансира.Поемат се заплатите на двама лекари.

    Част от социалната политика на компанията е подпомагането на спорта.Ремонтират е и религиозните храмове.Обновена е църквата в града,както и 70% от месчидите в общината.Подкрепят се и местните ансамбли за автентичен фолклор.70% от носиите им са обновени.Дофинансира се обедното хранене на децата в училищата в общината.

    „Дънди Прешъс металс Крумовград” спечели местните хора със екологичните си стандарти.Предвижда се Ада тепе да бъде рекултивирано в продължение на 3 години след приключване на златодобива.Рекултивация върви и в момента.Всяка една рекултивация се приема от комисия от общината.Възстановяват се местообитаванията на местни растителни видове.Ползват се естествени торове.Спазват се изискванията на „Натура 2000”.

     Рудникът „Ада тепе” е единственият,открит през най-новата ни история.Направеното в развитието на технологията е уникално в света.Рудникът се посещава от групи специалисти от други страни,които идват да се учат.

    Текст и снимки:Георги Кулов

    Платена публикация.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини