От х:

Днес в x:

Пресъздадоха ритуала по мачкане на грозде в местността „Шарапаните“

    Празник на минералната вода, здравето и красотата започна в община Минерални бани. Той се организира от община Минерални бани и фолклорен клуб „Славяни“.

    Началото бе поставено с фолклорния фестивал на клубовете за народни танци „С хоро на гроздобер“. В местността „Шарапаните“ край Минерални бани бе пресъздаден древния ритуал „Виното на Сабазий - Загрей“, който показва мачкане на грозде с боси нозе в древните шарапани над село Брястово. В ролята на Сабазий -Загрей влезе актьорът Стефан Цирков.

    Празникът бе уважен от кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер. 

    По същото време в общинския център започна изложба – базар на традиционни занаяти. Час по-късно на сцената на Летния театър бе дадено началото на детското утро „Бъди звезда“ с водещи Хриси и Гери. В него децата имаха възможност да творят в арт работилници, да участват в конкурс за таланти, детски състезателни и музикални игри, рисунки върху лице и съответно да получат награди.

    В 13:30 часа започва Дефилето на участниците във фестивала „С хоро на гроздобер“, след което ще стартира и фестивалната програма. От 16:30 часа е предвидено надиграването за титлата Мис и Мистър фестивал и връчване на грамотите за участие, както и изненади със специални награди.

    Откритият урок на доц. Димо Енев – преподавател по хореографска режисура и хореографска композиция към Акадамията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

    Следва празничен концерт с участието на местни групи и гости, чието начало ще бъде дадено в 18:30 часа. Празникът ще приключи с концерт-хоротека с участието на оркестър „Първомай“.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Хи
      Химената
      1 -1
      16:09, 16 сеп 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Би
      Бивш граничар
      2 -1
      16:50, 16 сеп 2023
      Ох да вляза и аз при тия булки да мачкаме гроздето.
    • 3
      Хи
      Химената
      0 0
      21:12, 17 сеп 2023
      Защо сте ми изтрили коментара ? Аз питах дали един деец на културата слиза все още до първия етаж на неговия вход. Какво расистко има в това ?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини