От х:

Днес в x:

36 социални жилища се строят в Смолян, трябва да са готови до края на годината

Изображение 1 от 4
    Община Смолян продължава изграждането на 36 социални жилища. Проектът беше пред провал заради недостатъчно финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж". Първоначално избраният изпълнител пък се отказа да строи, след като цените на строителните материали скочиха драстично. На общината вече са отпуснати допълнително над 2 милиона лева и строителството е подновено.
    Изграждането на социалните жилища стартира още през 2019-та година. Още тогава обаче било ясно, че проектът е недофинансиран. Излязоха и други проблеми. "Трябваше доста по-дълбоко да се фундира, оттам настъпи един етап на препроектиране и актуализиране на проекта. Паралелно вървяха разговори с Програмата по отношение на финансирането. Нямаше възможност да се дофинансира на онзи етап. Ние обаче не се отказахме", каза зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.
    Така след поредица от разменени писма с Управляващия орган и повече от три години спрян строеж, проектът най-после е размразен. "След като изиграхме процедура с актуална стойност, при поредните срещи и разговори в Програмата получихме надежда, че с оглед приключването на програмния период до края на 2023 година могат да се осигурят допълнителни средства. И ние сме благодарни на Програма "Региони в растеж", откъдето ни отпуснаха над два милиона лева допълнително, така че да се поднови работата на обекта", допълни Захариев.
    Строителите вече работят на пълни обороти. До края на годината социалните жилища трябва да бъдат изградени и да влязат в експлоатация в началото на следващата година. Апартаментите ще са обзаведени с всичко необходимо. В тях ще бъдат настанени социално слаби и хора в крайна нужда.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини