От х:

Днес в x:

ЮЦДП:Около 40% от площта на пожара край Хвойна са дървета, които трябва да се изсекат

Изображение 1 от 3
    Екипи от горски експерти започнаха обследване на опожарената гора край Хвойна, съобщиха от Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. При първоначалните огледи на терена е установено, че около 350-400 дка от гората е унищожена от върхов пожар и тя ще трябва да бъде изсечена. 
    Според Атанас Станков – експерт по стопанистването на гората в ЮЦДП, който 8 дни беше в района на пожара, периметърът на опожарения район е с обща площ от над 2000 декара, но вътре има места, които не са изгорели. Повечето, около 60% от опожарената площ, е засегната от низов пожар, това са райони със скали, хвойни, сухи треви. В района на опожарената гора е труднодостъпно, може да се влиза в местността от 2 -3 места, така че се предполага, че обхода на целия периметър ще отнеме до седмица. „При върховия пожар дърветата не могат да се възстановят. Изгорялата гора е основно черен бор. Много от опожарените дървета са със стари площадки за смолодобив. До 1990 г. в района масово се добиваше смола, като за целта се правеха канали в стъблата на дърветата наричани площадки за източване на смолата. На тези места дърветата по-лесно се възпламеняват“, обясни Станков. 
    Където е изгоряла на 100 процента гората, тя ще се изсече изцяло. Териториите с низов пожар ще подлежат на допълнителни огледи, тъй като ще се изчака, за да се види как ще реагират дърветата в тях и, ако започнат да съхнат, тогава ще се прибегне към отсичането им, обясниха от ЮЦДП. За изгорелите горски площи, за които ще се предприемат сечи, ще се обявят процедури за дърводобив. С приоритет ще бъде усвояването на пострадалата от върховия пожар дървесина.
    Припомняме, че гората край Хвойна пламна на 1 септември, а влизането в зоната на пожара беше силно затруднено от липсата на горски пътища. Сега верижна машина на предприятието е започнала прокарването им.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини