От х:

Днес в x:

Глоба от 10 хиляди лева за "ВиК"-Смолян заради незаконно заустване на отпадни води от колектора в река Черна

Изображение 1 от 4

    10 000 лева глоба ще наложи екоинспекцията в Смолян на "ВиК", заради незаконно заустване на отпадни води от градския колектор в река Черна. Нарушението е констатирано в неделя, когато близо 150 килограма риба измря в участък от километър и половина. Първите резултати от взетите от реката проби ще излязат най-рано утре, окончателните от Басейнова дирекция се очакват до края на седмицата. Констативният протокол за първоначално установените нарушения вече е връчен на "ВиК" оператора. Поканени са и за връчването на акта за административно нарушение. Заустването е преустановено, но на места още личат следите от изтеклата в реката мръсотия.
    "Ден и половина след като е преустановено изтичането, реката е в ужасно състояние - миризма, отложения по камъните, дънни утайки, тя просто прилича на отходен колектор. И още повече за това нарушение се преценява в момента и на база резултатите от анализи, да се приложи и процедурата по ЗОПЕЩ, а именно екологична щета. Въздействието върху водната система в река Черна е било значително", каза директорът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева.
    От "ВиК" днес не отрекоха, че има изтичане на отпадни води от колектора, който в момента се рехабилитира по проекта за воден цикъл на Смолян.
    "И в момента такива пробиви има, да не кажа че в момента голяма част от града се изливат къщите, канализацията, се изливат в дерета и отиват отново в реката. И това е целта на целия проект за пълен воден цикъл на град Смолян да обере тези луфтове и да вкараме всички отпадъчни води в колектора, съответно в пречиствателната станция. Няма предпоставка обаче строителството на колектора да създаде този проблем, който го считат за екологичен с рибата в Устово", коментира инж. Румяна Янчевска - управител на "ВиК"-Смолян.
    Виновникът за измирането на рибата тепърва ще се установява. Образувано е и досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура в Смолян.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини