От х:

Днес в x:

Над 500 книги си търсят дом с инициативата "Дари словото с дом!" в Смолян

Изображение 1 от 4

    Над 500 книги си търсят дом с инициативата подета от смолянчанката Ваня Славейкова. Тази сряда тя ще подреди всички книги на стилажи пред магазина в областния град срещу Дома на народната армия(ДНА), в който работи, за да бъдат спасени от желаещи да четат. Магазинът, в който работи Ваня, е от голяма национална верига за канцеларски материали. Ваня споделя, че колегите й от фирмата я подкрепили веднага в идеята да спаси книгите като им намери домове, където ще бъдат четени. „Тези книги бяха изхвърлени в кашони от младежи до контейнер в София. Моя приятелка ги попитала защо ги хвърлят и те обяснили, че техен близък е починал, имал внушителна по обем библиотека и си пазел книгите, но се налага да продават жилището и няма къде да ги съхраняват“, разказва Ваня.  
    Тя решила, че за разлика от друг път, когато се е случвало да чува за книги, от които хора искат да се отърват, когато ги дарявали на библиотеки и читалища, сега решила да направи събитие, за да обърне внимание на факта, че книгата не е за боклука и че всяка творба също трябва да си има дом. Както и че за всяка книга има читател. „Споделих с колегите и решихме да спасяваме книгите очи в очи с новите им собственици, вместо да ги съберем и да ги занесем в библиотека или читалище. Вместо да прехвърлим отговорността за тях на някоя институция, нашият маркетинг от фирмата ни изготви лого на добра воля и ми помогнаха за събитието и утре ще ги даряваме на четящи хора в Смолян“, каза Ваня.
    За организацията на събитието били нужни под три седмици, но Ваня вложила цялата си енергия. „Надявам се да отидат при ценители. Има всякаква литература, а някои от книгите са доста редки. От регионалната библиотека в Смолян заявиха, че ще дойдат да проверят ако има творби, които са нужни за допълване на фонда й, да ги вземат“, каза Ваня.
    И призова: „С кауза за Словото, Знанието, Книгата, очакваме всички ценители на литературата, да потърсят на място интересните за тях заглавия от 16 до 20 часа пред офиса на магазина близо до Автогарата в Смолян“.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини