От х:

Днес в x:

Кметът Изет Шабан откри обновената експозиция на барутчийницата

Обновената експозиция на барутчийницата, която се намира до сградата на музея в Ардино,беше официално открита в рамките на програмата на третото издание на „Дните на Ардино – 2023“. Лентата прерязаха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, историкът, режисьорЕмил Михов, проектирал новата експозиция в барутчийницата и уредникът на музея Танер Чобанов.

„Изключително ми е приятно да открием изцяло подновената експозиция в старата барутчийница. Тя е единствената запазена в автентичния си вид подобна сграда. Тук саекспонирани бурета за барут, различни оръжия от времето на нейното функциониране, дървени съоръжения, а интерактивни мултимедии разказват за барутчийниците, тяхната функция, както и за експонираните оръжия.  В най-близко време ще се обнови и пространството около барутчийницата, за да бъде едно приветливо и хубаво място за посетителите. Тук туристите ще имат възможността, освен барутчийницата, да посетят и музея на тютюна“, заяви Изет Шабан. Той изказа своите искрени благодарности към Емил Миховза оказаното от тях професионално съдействие за обновяването на експозицията. „Ще продължавам заедно да направим хубави неща в полза на хората“, каза още Изет Шабан.

От своя страна Емил Михов изтъкна, че е обиколил много места в страната и познава всички музеи. „Вие живеете в един от най-красивите краища в България. Хората тук са много радушни и топли. Имате рядко срещан кмет в лицето на Изет Шабан, който иска и знае в каква посока да работи. Поздравявам го!“, заяви Михов.

Уредникът на музея Танер Чобанов уточни, че барутчийницатав Ардино построена в края на XVIII – началото на XIX век. Представлява неголяма, но изящна каменна постройка от близо 60 квадратни метра. Тя е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност – паметник на културата.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини